EU tlačí na Bushe, aby zavřel Guantánamo

13.06.2006
Evropský parlament požádal Rakousko předsedající EU, aby vyzvalo amerického prezidenta Bushe k uzavření věznice na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě.

Evropský parlament požádal Rakousko předsedající EU, aby na summitu s USA 21. června ve Vídni vyzvalo prezidenta George Bushe k uzavření věznice na americké vojenské základně Guantánamo na Kubě. Rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková už v pondělí v Lucemburku uvedla, že to udělá.

Americká vláda by měla učinit kroky k co nejrychlejšímu uzavření Guantánama. V boji proti terorismu musí být dodržovány normy na ochranu lidských práv, prohlásila ministryně. Budeme o tom na schůzce ve Vídni příští týden mluvit velmi otevřeně, dodala.
Evropská komisařka Benita Ferrerová-Waldnerová zase uvedla, že víkendová sebevražda tří zajatců na základně představuje příležitost opět vznést požadavek na uzavření věznice.

Poslanci rozhodně odsoudili veškeré formy mučení a vyzvali USA, aby přestaly používat zvláštní metody výslechu; vyjmenovali například sexuální ponižování, dušení vodou, připoutávání v dřepu k podlaze či zastrašování lidí psy. Usoudili, že objektivní zlepšení podmínek života zajatců v Guantánamu neřeší skutečný problém, jímž je porušování práva dané samou existencí věznice.

Guantánamo je třeba uzavřít, protože symbolizuje bezpráví. Musíme to takto říci našim americkým přátelům, prohlásil na tiskové konferenci Hans-Gert Pöttering (německá CDU), šéf klubu Evropské lidové strany-Evropských demokratů, největšího v EP. Podle předsedy socialistů Martina Schulze (německá SPD) nemohou demokraté celého světa akceptovat, že existuje místo, které je zcela vyňato z působnosti práva.

Řada europoslanců se rovněž pozastavila nad komentáři zástupců americké vlády, kteří sebevraždu tří zajatců vyložili jako součást jejich teroristického počínání proti USA.
Rezoluce byla schválena den poté, co se pravice a levice v EP neshodly na hodnocení aktivit CIA v Evropě po teroristických útocích na New York 11. září 2001.

Zprávu odsuzující praktiky CIA schválilo 27 členů výboru, 14 bylo proti a sedm se zdrželo. Gawronski oznámil, že ti, kdo se ocitli v menšině, vypracují a předloží plénu EP v červenci vlastní zprávu na toto téma.

Související články:
EU zvyšuje tlak na USA, aby uzavřely Guantánamo

Autor: rai-ihned, čtk

Sdílet tento příspěvek