České zdravotnictví je na evropském chvostu

27.06.2006
Na žebříčku, který HCP vypracovala a který hodnotí přívětivost zdravotnických systémů k pacientům, obsadilo Česko dvaadvacáté místo. Nejlepší umístění získala Francie.

Češí pacienti mají omezený přístup k moderním lékům a trpí tím, že s nimi lékaři málo komunikují. Tvrdí to organizace Health Consumer Powerhouse, která hodnotila zdravotnické systémy v Evropské unii a ve Švýcarsku.
„Česká republika by se měla snažit zajistit každému právo na léky zachraňující život,“ prohlásila Arne Börnbergová, ředitelka týmu, který zprávu sestavoval.

Na žebříčku, který HCP vypracovala a který hodnotí přívětivost zdravotnických systémů k pacientům, obsadilo Česko dvaadvacáté místo. Nejlepší umístění získala Francie.
V českých lékárnách některé léky skutečně nejsou. Namátkou lze jmenovat například přípravek proti osteoporóze. A šéf lékárnické komory Lubomír Chudoba dodává: „Ani to, že moderní léky na trhu existují, ještě neznamená, že jsou pro pacienty dostupné.“

Vina za tento stav padá podle Chudoby na hlavu ministra Ratha. Ten totiž stanovením limitů pro předepisování léků svázal ruce specialistům i nemocnicím. „Troufám si říci, že kvůli limitům jsou lékaři jednou nohou v kriminále, a tak raději pacienty o některých přípravcích ani neinformují,“ řekl Chudoba.
Ministr zdravotnictví David Rath s tím rozhodně nesouhlasí: „Je to přímo naopak. Na českém trhu jsou dostupné prakticky všechny moderní léky.“ Ministr tvrdí, že to dokládají také zkušenosti některých kolegů lékařů, kteří působí třeba v Německu. Ti si mu údajně stěžovali, že si kvůli „dostupnosti léků připadali vrženi do minulosti“.

Německo však ve zveřejněném indexu zaujalo třetí příčku, kdežto Česko je čtvrté od konce.
Rathovo tvrzení, že pro české pacienty jsou dostupné všechny moderní léky, popírá i senátor Tomáš Julínek, kterého si na post ministra zdravotnictví vybral do vládního týmu předseda ODS Mirek Topolánek. „Některé farmaceutické firmy na český trh nevstupují. Mimo jiné proto, že v Česku existuje nelogická cenová regulace,“ uvedl Julínek. Ceny léků stanovuje Ministerstvo financí.

Podle Julínka není neobvyklé, že pokud se lék testuje, je jeho cena stanovena na minimum. Ale nemění se, ani když už je běžně k dostání. To brání dalším firmám, aby posléze nabízely obdobný, ale modernější přípravek. Cenově by nebyly schopné konkurovat. „To jsou záležitosti, které musí nový zdravotní systém odbourat,“ konstatoval senátor.
Přístup k lékům je podle HCP nejlepší v Nizozemsku a Švédsku.

Autor: Jana Havligerová

Sdílet tento příspěvek