Čeští senátoři volají po vyšší otevřenosti v evropské politice

04.07.2006
Za prioritu dalšího směřování evropské integrace považují senátoři dokončení jednotného vnitřního trhu s jasně stanovenými pravidly.

Čeští senátoři vítají snahu Evropské komise o dokončení jednotného vnitřního trhu a zároveň vyzvali ke střízlivému postupu při zajišťování společných sociálních standardů v EU, aby nebyla omezena základní svrchovanost členských států při určování vlastní hospodářské a sociální politiky.

Senátní Výbor pro záležitosti EU, jehož úkolem je přiblížit rozhodování v EU blíže občanům, uvítal poslední aktivity Evropské komise, které by měly přispět k vyššímu zapojení a přiblížení veřejnosti orgánům EU prostřednictvím ovlivňování několika klíčových oblastí evropské politiky.

Za prioritu dalšího směřování evropské integrace považují senátoři dokončení jednotného vnitřního trhu s jasně stanovenými pravidly. Ohrožení naopak vidí v prohlubování harmonizace v oblasti přímých daní, které by podle senátorů mohlo vést k snížení konkurenceschopnosti EU a snížení hospodářského růstu. Senátoři proto vyzývají v souladu se záměry Evropské komise k vyšší otevřenosti v oblasti rozhodovacího procesu v EU, které ovšem nemůže „omezovat základní svrchovanost členských států při určování vlastní hospodářské a sociální politiky“.

Je globalizační fond potřebný?

Senátoři také na poslední schůzi výboru vyzvali ke zpružnění podmínek pro čerpání prostředků z již existujících strukturálních fondů (zejména Evropského sociálního fondu). Zabývali se možným zřízení Evropského globalizačního fondu, který by měl pomáhat určeným členským zemím při řešení situací, kdy například podniky v důsledku utlumení, změny výroby nebo její delokace do třetích zemí propustí více než 1000 pracovníků a to zejména v regionech s vysokou nezaměstnaností.

Podle senátorky Aleny Venhodové by měly být zváženy především dodatečné náklady, které by zřízení nového fondu přineslo a zda by zřízením fondu, jež by měl mít k dispozici 500 milionů eur, nepřinesl ztrátu konkurenceschopnosti EU. V tomto názoru se senátoři shodují se stanoviskem české vlády.

Senátoři proto navrhují další přezkoumání důsledků zřízení fondu především na nové členské země EU a to především způsob nastavení kvalifikačních kritérií pro čerpání pomoci z prostředků fondu tak, aby nezvýhodňoval pouze vybranou skupinu zemí.

Autor: rai-ihned

Sdílet tento příspěvek