Klaus opět odsoudil proces integrace v EU

11.07.2006
Snaha harmonizovat evropský kontinent je podle českého prezidenta „tragickou chybou“. Uvedl to na úvod podnikatelského fóra v Rumunsku.

Česká republika do Evropské unie vstoupit musela, současný vývoj integrace v Evropě je však špatný. V Bukurešti to dnes po zahájení podnikatelského fóra novinářům řekl prezident Václav Klaus, který tento vývoj dokonce označil za tragickou chybu.

Obávám se, že současný způsob postupu, snahy unifikovat, harmonizovat celý evropský kontinent je špatnou cestou a tragickou chybou, uvedl prezident.

Dodal, že ČR do EU vstoupit musela, nyní však musí jít o to, jak zajistit, aby integrace probíhala co nejlépe. Řekl také, že je šťastný, že Nizozemsko a Francie loni neschválily euroústavu. Poté ratifikační proces v EU uvízl na mrtvém bodě.

Rumunsko se chystá stát se členem EU od 1. ledna 2007. Evropská komise nicméně chce až na podzim definitivně doporučit, zda Rumunsko spolu s Bulharskem mají vstoupit do unie podle plánu v příštím roce nebo později.

Klause dnes v Bukurešti také přijme tamní premiér Calin Popescu Tariceanu a následně se prezident na ambasádě setká s českými krajany. Odpoledne se přesune do černomořského přístavu Konstanca, kde ve středu návštěvu této balkánské země ukončí.

Související články:
Klaus v Bukurešti podpořil brzký vstup Rumunska do EU

Autor: kaj-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek