Fondy EU: Firmy získaly až 600 miliónů

13.07.2006
Podle údajů agentury CzechInvest jsou při získávání dotací z evropského operačního programu Průmysl a podnikání z celé České republiky nejčinorodější podnikatelé a firmy z Moravskoslezského kraje.

Na přímých dotacích a zvýhodněných úvěrech dosud podle údajů agentury získali přibližně šest set miliónů korun. Největší zájem je o zvýhodněné úvěry pro začínající podnikatele a firmy s krátkou historií, řekla mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová.

Od roku 2004 podali podnikatelé v kraji 611 žádostí, podpora byla zatím přislíbena 363 projektům. Nejvyšší dotace získaly město Třinec, a to 58 miliónů korun, dále pak chemička BorsodChem MCHZ (50 miliónů korun), strojírenská společnost Vítkovice Heavy Machinery (46 miliónů), stavební firma MERKO CZ (téměř 37 miliónů) a výrobce potravinových doplňků WALMARK (19 miliónů korun). Většinou jsou tyto finance využity na rozvoj průmyslových areálů nebo inovace.

V porovnání s ostatními kraji se severomoravské firmy více sdružují a vytvářejí takzvané klastry. O podporu na jejich přípravu a vznik požádalo již 13 subjektů. Velký význam přikládají zdejší podniky rozvoji lidských zdrojů a vytváření školicích středisek. V této oblasti si rovněž firmy ze severní Moravy podaly nejvíce žádostí ze všech krajů, upřesnil ředitel ostravské kanceláře CzechInvestu Tomáš Lacina.

Odborníci vítají zájem firem o vytváření vědeckotechnologických parků, jež se mohou stát hybnou silou rozvoje regionu. Záměr společnosti BIC Ostrava byl dokonce vyhodnocen jako nejlepší podnikatelský inkubátor roku v rámci České republiky. Žádosti do programu na podporu průmyslu a podnikání mohou malí a střední podnikatelé podávat ještě necelé čtyři měsíce. Prozatím se v ČR přihlásilo o podporu přes 4000 firem, polovině z nich již byla finanční pomoc přislíbena. Celkem dostanou více než šest miliard korun.

Česká republika může v rámci programu rozdělit 10,7 miliardy korun. CzechInvest předpokládá, že většina prostředků bude rozdělena včas.

Související články:
Doženeme díky evropským financím vyspělé západní státy?
Z fondů EU pro rok 2004 je podle MMR vyčerpána polovina

Autor: stk-ihned, (čtk), (stk)

Sdílet tento příspěvek