Školy v EU omezují počty cizích studentů

14.08.2006
Způsob, jakým chtějí některé zahraniční univerzity bránit přílivu studentů, už kritizovala i Evropská komise. S příslušnými zeměmi však zatím jen jedná.

Studovat v zahraničí by v budoucnu mohl být pro některé české vysokoškoláky problém. Rakouské a belgické univerzity chtějí od září omezit počet zahraničních posluchačů, především mediků, aby „nezabírali“ místa domácím studentům. A podobně uvažuje i Dánsko.

České úřady i sami studenti se systémem kvót, na který jako první upozornily Lidové noviny, vesměs nesouhlasí. „Omezovat by se to nemělo, studium v zahraničí je obrovská zkušenost,“ říká posluchač práv Aleš Jirásek, který strávil část studia v zahraničí díky výměnnému studijnímu programu Socrates.

Omezování přístupu studentů na některé univerzity se nelíbí ani českému ministerstvu školství.
„Pokud cizí student projde testy, tak není důvod ho nepřijmout,“ naráží mluvčí ministerstva školství Michaela Lagronová na evropskou legislativu, podle níž mají všichni občané EU stejnou možnost studovat v zemi unie jako její obyvatelé.
Celkem loni odjelo na zahraniční univerzity 7500 Čechů, kteří získali stipendium. Dalších 1500 vysokoškoláků si pobyt hradilo samo.

Rakousko chce na lékařských fakultách vyhradit od září 75 procent míst pro Rakušany. Zbývajících 20 procent bude pro studenty ze zemí EU a 5 procent pro zájemce z nečlenských zemí.
Belgické veterinární fakulty pak budou přijímat jen 30 procent zahraničních vysokoškoláků.

Způsob, jakým chtějí některé zahraniční univerzity bránit přílivu studentů, už kritizovala i Evropská komise. S příslušnými zeměmi však zatím jen jedná. „Jsme proti kvótám. Postoj těchto zemí ale chápeme,“ řekl mluvčí komise Martin Selmayr.

Česko zatím zavedení podobných kvót neplánuje. Jedním z důvodů je to, že peníze ze školného, pokud ho zahraniční student platí, jsou pro tuzemské univerzity dobrým příjmem. „Pokud studují v cizím jazyce, tak na jejich školném univerzity slušně vydělávají,“ říká předseda České konference rektorů Petr Sáha. Když si ale vysokoškoláci-cizinci vyberou studium v češtině, univerzitám neplatí.

Na českých univerzitách studuje zhruba 6 procent zahraničních posluchačů, z nichž většinu tvoří Slováci. Oblíbené jsou především lékařské a technické obory.
„V posledních letech k nám míří hlavně lidé z Vietnamu nebo Indie,“ podotýká rektor Technické univerzity v Liberci Vojtěch Konopa.
O stomatologii a medicínu pak mají zájem hlavně Slováci či studenti z Blízkého východu.

Autor: Petra Benešová, Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek