Statistika: Třetina občanů EU neumí zacházet s počítačem

15.08.2006
Vůbec žádné zkušenosti s počítačem nemá v EU 31 procent mužů a 37 procent žen. Většinu počítačově negramotných tvoří lidé starší 55 let.

Téměř dvěma pětinám Evropanů (37 procent) chybí základní počítačové dovednosti. Kromě toho jeden ze tří obyvatel EU (34 procent) nikdy nepoužil počítač, přičemž žádné zkušenosti s počítačem nemá 31 procent mužů a 37 procent žen. Výsledky studie Eurostatu zveřejnil Český statistický úřad.


Nejnižší podíl lidí, kteří neumějí pracovat s počítačem, je v Dánsku, Švédsku a na Islandu, a to zhruba osm procent. Naopak nejvyšší počítačová negramotnost panuje v Řecku, kde tyto znalosti postrádá 65 procent lidí.


Důležitou roli ve znalostech ovládání počítače hraje podle očekávání věk a počítačová gramotnost je tak podle průzkumu problémem hlavně pro starší generaci. Ve zhruba polovině zemí platí, že počítačové znalosti jsou vzácné u lidí ve věku 55 až 74 let (61 procent z nich nikdy nepoužilo počítač). Internet používá 57 procent lidí, z toho většina ho nepoužívá pravidelně a 43 procent lidí ho nepoužilo nikdy.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek