Evropané chtějí pracovat déle. Za vyšší plat

21.08.2006
Pracující v Evropě si nejvíce přejí flexibilnější práci a úpravu věku pro povinný odchod do důchodu.

Podle nejnovějšího výzkumu, který provedl Financial Times a Haris Poll, by si evropští pracovníci přáli flexibilnější práci a úpravu věku pro odchod do důchodu. Zároveň však očekávají, že podle toho budou také finančně ohodnoceni.


Okolo 70 procent pracujících z pěti členských zemí EU (Velká Británie, Francie, Španělsko, Itálie a Německo) vyjádřilo ochotu pracovat déle, pokud by byli za práci adekvátně zaplacení. Výzkumníky ani nepřekvapilo, že se pro prodloužení nejvíce vyslovili Francouzi (75 procent), protože mají zákonem stanovený 35hodinový pracovní týden.


Co se týče otázky týkající povinně stanoveného věku pro odchod do důchodu, odpovědi se lišily. V Británii by zákonné úpravě věku odchodu do důchodu řeklo své ano 22 procent pracovníků, zatímco až 35 procent z nich odmítá myšlenku, aby vláda rozhodovala o tom, kdy má člověk odejít do důchodu. Také Francouzi a Němci nechtějí, aby vláda rozhodovala za ně, kdy mají do důchodu jít, ale rozdíly jsou zde menší než v Británii. (Francie – 42 procent pro, 51 proti, Německo – 34 pro, 54 proti). Opačný názor panuje v Itálii (47 ano, 45 ne) a ve Španělsku 72 ano, 23 ne). Tam si lidé přejí, aby vláda stanovila věk povinného odchodu do důchodu.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek