Česká produkce potravin již Čechům nestačí

25.08.2006

Podle šéfa Agrární komory Jana Veleby stojí za současným stavem vliv uvolnění trhů po vstupu Česka do EU. Nejhorší situace je u ovoce a zeleniny, kde výroba nepokrývá ani polovinu tuzemské potřeby.

Podle Agrární komory již Česko není soběstačné v produkci většiny potravin. Nejhorší situace je u ovoce a zeleniny, kde výroba nepokrývá ani polovinu tuzemské potřeby. Sdělil to prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Důvodem je podle něj uvolnění trhů po vstupu Česka do EU, což s sebou přineslo zvyšující se dovoz potravin.

Velmi podobná je i situace u obilí. „Letos to dopadne tak, že to co se sklidí, bude přibližně odpovídat stavu potřeb České republiky. U chlebového obilí ale bude nedostatek v žitě, problémy budou s kvalitou pšenice. Bude chybět i 50 procent sladu pro pivovarnický průmysl,“ uvedl Veleba.

Velké rozdíly mezi domácí produkcí a spotřebou jsou kromě vepřového, drůbeže či vajec také u brambor, kde je Česko soběstačné pouze z 90 procent.

Ministr zemědělství Jana Mládek problémy se soběstačností za tak dramatické nepovažuje. Česko podle něj není samostatnou zemí, ale součástí jednotného evropského trhu. „Obecně v Evropě je poměrně velká nadprodukce potravin. Na druhou stranu ale není dobré, když máme deficit v agrárním obchodu a zahraniční obchod je v plusu,“ řekl České televizi Mládek.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek