Josef Zieleniec: Od evropských byrokratů se můžeme učit

25.08.2006
Úředníků, kteří se zabývají chodem celého evropského trhu je mnohem méně, než úředníků, kteří se zabývají pouze českou ekonomikou, říká český europoslanec.

Již dva roky působíte jako poslanec Evropského parlamentu (EP). Jak hodnotíte funkci a význam této instituce v rámci evropských struktur?

V oblasti evropské integrace nejsem žádný nováček, proto jsem ke své současné funkci a EP vůbec neměl přehnaná očekávání, ani jsem nebyl skeptický. Evropský parlament je jednou z významných institucí EU a podle mého názoru funguje dobře. Vstup nováčků fungování EP rozhodně ovlivnil a osobně si myslím, že pozitivně; je znát, že EU své rozšíření zvládla.


Jaký je Váš názor na „evropskou byrokracii“? Přiklonil byste se spíše k postoji prezidenta Klause, který ji považuje za příliš nabubřelou a zbytnou, nebo se domníváte, že bychom si z fungování evropských institucí měli vzít příklad?

Je jisté, že postoje vůči evropské byrokracii do značné míry odráží postoj vůči EU a její integraci jako takové. Lidé, kterým sama evropská integrace vadí, nemluví o ničem jiném, než o hrozivé evropské byrokracii. Samozřejmě, že i evropská správa má svá slabá místa, naším úkolem ale je neustále pracovat na jejím zlepšování.

Porovnáme-li fungování evropské byrokracie a naší domácí, za kterou byl mimochodem současný prezident dlouhá léta plně odpovědný, je jasně vidět, že evropská byrokracie je nepoměrně funkčnější a účinnější struktura. Úředníků, kteří se zabývají chodem evropského trhu, který má 450 milionů lidí je mnohem méně, než úředníků, kteří se zabývají českou ekonomikou.


Jak se díváte na samotné působení českých zástupců v EP a jiných strukturách Evropské unie? Je o nás jejich prostřednictvím v Evropě „slyšet“?

Pravomoci EP jsou od parlamentů domácích velmi odlišné a proto je i práce evropských poslanců odlišná. Myslím, že většina z nich zvládá svou funkci. Nerad bych však přímo hodnotil práci někoho druhého…

Osobně sem si vědom toho, že sem byl zvolen za celou Českou republiku a snažím se hodně komunikovat napříč různým komunitami a na různých úrovních české správy. Poslanců europoslanců je málo a všichni se musíme snažit hledat způsoby, jak co nejlépe obsloužit celý svůj mandát.


Jak osobně reflektujete postoj českých občanů ke svým evropským zástupcům. Neobáváte se, že by příští volby do EP mohl provázet nezájem, který známe z voleb do Senátu?

Domnívám se, že v době dalších voleb do EP bude situace v České republice v naší zemi úplně jiná. Hlavní podíl na tom bude mít naše předsednictví EU a budeme tak sami v centru evropského dění a odrazí se to i na zájmu našich občanů o evropské záležitosti. Jsem proto optimista, ostatně jako jsem byl vždy…


Josef Zieleniec se v únoru 2002 stal delegátem Senátu v Konventu o budoucnosti Evropy, kde pracoval po celou dobu jeho existence až do července 2003 a spolupodílel se tak na přípravě návrhu první ústavy Evropské unie. V roce 2004 stanul v čele kandidátky SNK Sdružení nezávislých a Evropských demokratů ve volbách do Evropského parlamentu a stal se poslancem EP. Zde je členem Výboru pro zahraniční věci a náhradníkem v Hospodářském a měnovém výboru. Jako náhradník působí také v Delegaci pro vztahy s Parlamentním shromážděním NATO. V EP je členem Frakce Evropské lidové strany (Křesťanských demokratů) a Evropských demokratů a je členem jejího předsednictva.

Rozhovor vznikl s podporou Asociace pro evropské hodnoty

Autor: Jan Osúch

Sdílet tento příspěvek