Unie: Španělsko podmínkami fúze porušilo pravidla

28.08.2006
Madrid porušil evropská pravidla, když brání spojení španělské firmy Endesa s německým energetickým gigantem E. ON. Brusel teď chce po Madridu vysvětlení jeho chování

Unie: Španělsko podmínkami fúze porušilo pravidla

E. ON chce koupit španělského výrobce energie Endesu za 27 miliard eur. Tu by však ale rád získal také španělský distributor Gas Natural. Ten nabízí pouze necelých 21 miliard eur. Sloučení Gas Natural s Endesou ale podporuje španělská vláda, která chce vytvořit velký domácí energetický podnik. Chtěla proto využít speciálního zákona, který by omezil hlasovací práva E. ON ve sloučené firmě, a tak de facto fúzi znemožnit. Po varování Evropské komise od tohoto záměru ustoupila.

Zasáhl však španělský regulační úřad. Ten dal E. ON a Endese pro jejich sloučení devatenáct podmínek. Mezi nimi je například zákaz restrukturalizace Endesy či povinnost prodat konkurentům třetinu jejích elektráren. List Financial Times označil tyto podmínky ve svém komentáři nejen za těžké, ale hlavně za nelogické.

Evropská unie teď prohlásila, že tyto podmínky porušují pravidla Evropské unie umožňující volný pohyb kapitálu. Podle unie totiž nelze zdůvodnit takto tvrdé požadavky ochranou národní bezpečnosti. Navíc prý Španělsko porušilo i pravidlo, že o takto velkých fúzích rozhoduje v rámci Evropy Brusel, a nikoliv národní státy.

K rozhodnutí komise se může Španělsko vyjádřit do čtvrtého září. Je ale nepravděpodobné, že by své chování mohlo nějak zdůvodnit. Pokud nezruší své podmínky pro E. ON, zahájí s ním komise řízení, které může nakonec vyústit až ve vysokou pokutu. Podmínky španělského regulačního úřadu nebude muset E. ON respektovat.

Autor: Marek Hudema, (hu)

Sdílet tento příspěvek