Paroubek a Fico žádají solidaritu evropských socialistů

29.08.2006
Slovenský premiér Robert Fico a předseda českých sociálních demokratů Jiří Paroubek podepsali společnou deklaraci, ve které hovoří o společných pozicích v evropské politice.

Nový slovenský premiér Robert Fico jednal s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem na dalším z častých společných setkání zástupců české a slovenské sociální demokracie. Setkání obou mužů však nebylo jen symbolickým vyjádřením vzájemné podpory v době, kdy se slovenský premiér snaží vylepšit pohled na zahraničím kritizovanou vládu a Paroubek bojuje ze všech sil o udržení své strany ve vládě. Oba lídři podepsali také deklaraci o společných pozicích v evropské politice.


Oba politici se přihlásili k evropské integraci, která je politickou a sociální koncepcí založenou na solidaritě mezi národy a lidmi. Premiér Fico na následné tiskové konferenci odmítl názory žádající „návrat k mezivládní spolupráci“ a vyslovil se za prohlubování evropské integrace. V deklaraci se také uvádí:


Obě vlády se přihlásily ke svým závazkům spojeným se vstupem do eurozóny, přičemž jsou připravené své kroky v této oblasti koordinovat. Premiér Fico zdůraznil, že Slovensko splní Maastrichtská kritéria a jeho země chce vstoupit do eurozóny k 1. lednu 2009.


Deklarace vyzývá k užší spolupráci a solidaritě mezi členskými stranami Socialistické internacionály a Strany evropských socialistů. Paroubek uvedl jako příklad podporu v době předvolební kampaně. Podle něho je ve střední Evropě proti sociálnědemokratickým stranám v politickém boji často využívána protikomunistická karta, a to i v případech, kdy se nejedná o reformovanou bývalou komunistickou stranu (jako ČSSD). Lídři středolevicových stran ze západní Evropy by mohli v předvolební kampani oslabit tento argument projevem solidarity se svými ideovými spojenci ve střední Evropě.
Deklarace hovoří o potřebě důsledného naplňování revidované Lisabonské strategie.


Setkání se nevyhnulo ani vnitropolitickým tématům. V reakci na prohlášení maďarského premiéra Gyurcsányho a předsedy SMK Bugára Jiří Paroubek doporučil Slovensku nereagovat na „slovní pyrotechniku“. Podle něho se napětí v slovensko-maďarských vztazích přeceňuje. Vyslovil také podezření, že „je to součást hry některých politických sil“.


Úzká spolupráce mezi ČSSD a Smer-SD není nová. Jiří Paroubek podporoval stranu Fica v její snaze o integraci do evropských středo-levicových struktur, vícekrát ji podpořil v předvolební kampani a Fica se rovněž zastal po kritice evropských socialistů kvůli vytvoření koalice se SNS. Ve střetnutích, výměně zkušeností a politické spolupráci chtějí obě strany pokračovat na pravidelné bázi i nadále.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek