Ministr Říman chce zjednodušit čerpání peněz z fondů EU

11.09.2006
Ministr dopravy se rozhodl snížit počet operačních programů na čerpání peněz z unijních fondů na pět z jedenácti.

Efektivita státní správy by se měla zvýšit, je třeba posunout na později účinnost nového zákoníku práce a zjednodušit daňový systém i čerpání peněz z evropských fondů. Na těchto prioritách pro novou vládu se shodli ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl.

„Naše představy o budoucím podnikatelském prostředí v České republice se z devadesáti procent shodují, zbytek jsou nepodstatné odchylky,“ řekl Říman poté, co mu zástupci svazu předložili své požadavky. Podle ministra tak musí v dohledné době začít „debyrokratizace“ státní správy, revize systému investičních pobídek či snaha posunout účinnost nového zákoníku práce.

Míl přivítal rozhodnutí ministra snížit počet operačních programů na čerpání peněz z unijních fondů na pět z jedenácti. „Mělo by to výrazně zvýšit efektivitu čerpání peněz,“ sdělil Míl. Považuje také za zastaralý systém investičních pobídek.

Nový zákoník práce má začít platit od nového roku. Jeho zastánci tvrdí, že je moderní, umožní větší smluvní volnost a zajistí nezbytnou ochranu zaměstnanců. Kritici míní, že norma sníží konkurenceschopnost firem, zvýší jejich náklady, a může tak přispět ke zvýšení nezaměstnanosti.

Autor: (stk)

Sdílet tento příspěvek