EK nabádá zaměstnance, aby do práce nejezdili autem

18.09.2006
K ekologicky šetrnější dopravě je chce motivovat i tím, že jim zaplatí polovinu ceny za celoroční jízdenku na autobus a metro.

Evropská komise chce, aby její zaměstnanci v Bruselu jezdili do práce co nejméně autem a namísto toho si vybírali městskou hromadnou dopravu, bicykl, nebo aby chodili pěšky. K ekologicky šetrnější dopravě je chce motivovat i tím, že jim zaplatí polovinu ceny za celoroční jízdenku na autobus a metro.

Podle dnes zveřejněných údajů jezdí do práce z 22.000 zaměstnanců evropské exekutivy do práce 44 procent autem, 38 procent hromadnou dopravou a 17 procent na kole nebo chodí pěšky.
Komise chce, aby do roku 2009 poklesl počet automobilistů na 35 procent. Nabídne proto od příštího roku každému, kdo se vzdá svého parkovacího místa zaplacení poloviny sezónní jízdenky na městskou dopravu.

Již nyní mohou zaměstnanci komise jezdit zadarmo městským autobusem na mezinárodní letiště v Zaventemu a nemusí platit tři eura jako ostatní. Kromě toho mohou bezplatně využívat autobusové linky spojující budovy komise s dalšími evropskými institucemi.
Komise také chce nahrazovat své služební automobily vozy s dieselovým motorem a filtry pevných částic.

Autor: rai-ihned, europa.eu

Sdílet tento příspěvek