Podnikatelé chtějí víc peněz z Bruselu

19.09.2006
Růst ekonomiky brzdí obrovský deficit státního rozpočtu, byrokratické překážky mezi Českem a Evropskou unií a nerovné podmínky podnikání, připomněl prezident Václav Klaus na brněnském strojírenském veletrhu.

Před desítkami let vévodila brněnskému strojírenskému veletrhu ozubená kola, stotunové turbíny a důlní kombajny. Nyní jsou exponáty často tak malé, že návštěvníci expozic k jejich prohlédnutí potřebují lupy.
Těžištěm včera zahájeného 48. mezinárodního strojírenského veletrhu jsou totiž roboty, automaty, malé a ještě menší krabičky plné elektroniky. Návštěvníci místo obdivných vzdechů nad tunami železa vyjednávají a podepisují kontrakty na software a malé prvky, které dokážou řídit výrobu bez přítomnosti člověka.
„Dnes v Brně vidím strojírenství moderní a fungující, které překonalo krizi z rozpadu trhů v devadesátých letech a dokázalo se vyrovnat se světovým vývojem. Navíc se firmy naučily prodávat,“ řekl při zahájení veletrhu prezident republiky Václav Klaus. Strojírenství podle něho nadále bude motorem české ekonomiky, která se nyní nachází v relativně dobré situaci: roste HDP i produktivita práce, klesá nezaměstnanost.
Prezident zároveň připomněl i stinné stránky, které růst ekonomiky brzdí: obrovský deficit státního rozpočtu, byrokratické překážky mezi Českem a Evropskou unií a nerovné podmínky podnikání, k nimž přispívají investiční pobídky. „Stav, kdy někdo dostává dotace a odpouštějí se mu daně, a jiný na to ve svých daních doplácí, je stavem neuspokojivým,“ řekl český prezident.

Neškrtat peníze na vědu

Pobídky mají smysl. Občas

Autor: Vladimír Kaláb

Sdílet tento příspěvek