Ekologové varují: Planetě dlužíme stále víc

19.10.2006
Podle výpočtu ochránců přírody je letos již 9. říjen přelomovým dnem, od kterého lidstvo překračuje kapacitu přírodních zdrojů naší planety. Samotné USA se do ekologického dluhu propadly již začátkem února.

To, že je lidský život ekologicky stále více náročný, je obecně rozšířený fakt. Nyní však britští experti vypočítali, že v letošním roce je již 9. říjen přelomovým dnem, od kterého lidstvo překračuje kapacitu přírodních zdrojů naší planety. Tímto datem počínaje bude lidstvo až do konce roku spotřebovávat více přírodních zdrojů, než je možné obnovit. S odvoláním na zpravodajství ORF Science o tom informují internetové stránky Ecomonitor.


Experti porovnávají skutečnou nabídku přírodních zdrojů, jež má lidstvo k dispozici a plochu půdy a množství vodních zdrojů, které by byly potřeba pro udržení stávající úrovně spotřeby. Vzájemný poměr těchto dvou činitelů směřuje ke stále větší nerovnováze a datum, od kterého se planeta dostává do deficitu se stále posouvá kupředu. Poprvé vypočítali vědci tento den v roce 1987 a tehdy připadl na 19. prosinec. V roce 1995 to ale byl již 21. listopad a v letošním roce dokonce 9. říjen, uvádí Ecomoniotr.


Odborníci vypočítali „zlomové dny“ i pro vybrané země. Například pro Rakousko by den tzv. „ekologického dluhu“ připadl již na 23. květen. Pro Spojené státy americké spadá den „ekologického dluhu“ již na začátek února. Pokud by populace celého světa spotřebovávala tolik přírodních zdrojů jako Američané, potřebovali bychom zhruba 6x větší planetu, upozorňují odborníci.

Autor: jos-iHNed, Ecomonitor.cz

Sdílet tento příspěvek