Zavedení biopaliv by mělo být bez dotací

27.10.2006
Státní podpora by musela být odsouhlasena z Bruselu a to by zavádění protáhlo, soudí ministryně zemědělství Milena Vicenová.

dPřípadnou státní podporu biopaliv by musela schvalovat Evropská komise, což by mohlo vést k dalšímu zpoždění jejich plošného přimíchávání do benzinů. Novinářům to řekla ministryně zemědělství Milena Vicenová. Podle svých slov věří, že při projednávání v parlamentu zvítězí varianta zavedení biopaliv bez dotací, pro kterou se již vyslovila vláda. MZe předpokládá, že by se biosložka měla začít přimíchávat do pohonných hmot od června příštího roku. Do té doby by měly být provedeny všechny potřebné změny v právních předpisech.

Poslanecká sněmovna projednává novelu zákona o spotřebních daních a poslanci ve čtvrtek navrhli řadu změn v této normě. Zelení například chtějí prosadit pro biopaliva nulovou spotřební daň. O definitivní podobě novely, jejímž hlavním cílem je zvýšení daně z tabáku, by měla sněmovna rozhodnout ještě na současné schůzi. K hlasování se ale dostane asi až v listopadu.

Vicenová uvedla, že jednala s předsedou zelených Martinem Bursíkem o tom, že daňová úleva by mohla být pro pohonné hmoty s vysokým obsahem biosložky – například 55 a více procent. To by ale podle ní nemělo být směšováno s povinným plošným přimícháváním malého množství biopaliv – v řádu procent, do všech benzinů.

Návrh úplného osvobození biopaliv od spotřební daně již dříve podpořil výbor pro životní prostředí. Někteří poslanci ale ve čtvrtek varovali před tím, že bude obtížné kontrolovat, zda prodejci nepodvádějí při míchání ekologického paliva s normálním. Přimíchávání biopaliv bez dotací podle odhadů zdraží pohonné hmoty o desetihaléře na litr. Podle Agrární komory může být obtížné program bez podpor nastartovat. Vládou schválená se příliš nelíbí ani rafineriím a některým výrobcům biosložek.

Vicenová již dříve uvedla, že zavádění biopaliv bez dotací je ekonomicky nejvýhodnější a transparentní. Varianty, které počítaly s finanční podporou, by podle ní zatížily státní rozpočet částkou 1,06 až 2,3 miliardy korun ročně. Vládou schválenou variantu preferovala i Evropská komise.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek