Ani Španělsko Bulhary a Rumuny nechce

02.11.2006
Po Velké Británii a Irsku se také Španělsko rozhodlo omezit pracovníkům z Bulharska a Rumunska vstup na svůj pracovní trh.

Týden po oznámení Velké Británie a Irska, že omezují přístup na pracovní trh bulharským a rumunským pracovníkům, následovala příklad těchto zemí také vláda Španělska. Barcelona již v minulosti uplatnila dvouleté přechodné období pro volný pohyb pracovníků ze zemí předcházejícího rozšíření a stejnou politiku uplatní a v případě Bulharska a Rumunska.


Podle španělské vlády v současné době žije ve Španělsku okolo 400.000 Rumunů a 160.000 Bulharů, z čehož asi jen polovina legálně, a politika otevřených dveří znamenala automatickou legalizaci všech imigrantů, kteří v zemi už žijí. Z důvodu jazykové podobnosti se předpokládá, že se Španělsko a Itálie stanou důležitými destinacemi pro imigranty, především pro pracovníky z Rumunska.


Bulharsko a Rumunsko vstoupí do Evropské unie v lednu 2007. V současné době jim plánují otevřít své pracovní trhy jen Česko, Estonsko, Finsko, Polsko, Slovensko a Švédsko. Podle aktuálních pravidel EU však Bulhaři a Rumuni mohou stále cestovat do členských států unie jako turisti a pracovat tam jako živnostníci. Rok 2006 byl v Evropské unii označen za „evropský rok pracovní mobility“.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek