Strop na emise letadel od roku 2011?

16.11.2006
Ceny letenek pravděpodobně porostou v důsledku zavedení limitů pro škodlivé emise. Nová pravidla budou platit pro všechny lety, které přilétají nebo odlétají z letišť na území EU.

Evropská komise představí svůj návrh na snížení emisí 20. prosince, části zprávy však unikly do médií. Stalo se tak v době, kdy představitelé EU jednají o snížení skleníkových plynů pro celý svět. Únik informací pravděpodobně zkomplikuje jednání.

Agentura Reuters uvedla, že od roku 2011 budou stanovené emise pro leteckou dopravu a dopravci se jim budou muset přizpůsobit. „Budeme jednat s leteckými společnostmi stejně bez ohledu na to, zda jejich letadla přilétají nebo odlétají z letišť členských států EU,“ uvedl Stavros Dimas, komisař pro životní prostředí. Dále sdělil, že je zcela nezbytné, aby také letecké společnosti byly zahrnuty do systému snižující emise, protože rychle roste množství emisí produkovaných právě leteckým průmyslem. Právě letečtí dopravci narušují úspěšnou snahu Evropské komise o snižování emisí.

Detaily plánu obsahují mimo jiné, že limity na znečištění budou stanoveny pro celou EU. Stávající systém je takový, že pro každý členský stát je alokováno určité množství emisí, které následně schvaluje Brusel. Celkový strop bude vypočítaný z průměru emisí v letech 2004 až 2006. S povolenky na znečištění bude možné obchodovat pouze v rámci leteckého průmyslu. Podle dopadové studie by mělo dojít k nárůstu cen letenek v rozmezí 4 až 40 EUR.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek