Vliv EU na život v Česku je příliš velký

20.11.2006
Podle průzkumu agentury STEM si to myslí téměř polovina občanů. Opaku věří jen necelá desetina obyvatel.

Agentura STEM se věnovala tomu, jaký vliv na život v Česku mají instituce, od obecních a krajských úřadů, přes odbory, vrcholné státní a soudní orgány, až po Evropskou unii. Právě unie z průzkumu vyšla jako instituce, jejíž vliv na dění v zemi je příliš velký. Toto se domnívá 43% respondentů, za přiměřený považuje vliv EU 48% dotázaných. Jako malý jej hodnotí pouze 9% občanů.


Podle průzkumu se vztah občanů k jednotlivým institucím příliš nemění. Výjimku tvoří právě Evropská unie. Zde došlo k názorovému obratu. EU byla v polovině devadesátých let vnímána jako instituce, která má na Česko příliš malý vliv. Tato představa se však rychle proměnila v pocit, že EU ovlivňuje dění v Česku, více než je potřebné. V posledních pěti letech zcela převládá názor, že nepřiměřenost pozice EU spočívá v jejím velkém vlivu.


Názory jednotlivých skupin se příliš neliší. Ženy i muž odpovídali podobně, stejně tak lidé všech úrovní vzdělání a věkových kategorií. Řadu let považovali příznivci KSČM vliv EU jako velký, nyní se tento rozdíl smazal.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek