Afrika – budoucí dodavatel energie pro EU?

01.12.2006
Návštěva eurokomisaře pro energetiku Andrise Piebalgse v Alžírsku měla za cíl utvrdit strategické partnerství EU-Alžírsko na poli energetiky. EU jeví zájem také o projekt trans-saharského ropovodu.

Evropská komise chtěla v průběhu návštěvy eurokomisaře Piebalgse v Alžírsku posílit vztahy v oblasti energetiky se zeměmi Středomoří.


V soušasné době dováží téměř 15 procent ropy a plynu z Afriky a je pravděpodobné, že toto číslo se podstatně zvýší, protože Evropská unie plánuje investice do infrastruktury, například do ropovodů směrem do Španělska a Itálie. Alžírsko je už nyní třetí největší dodavatel plynu do Unie, po Rusku a Norsku.


Návštěva Andrise Piebalgse v Alžírsku se soustředila na energetický potenciál jižních sousedů EU. O této otázce se debatovalo i na setkání EuroMed 28. listopadu.


Evropská unie si začala více všímat Afriky po selhání jednání o nové dohodě s Ruskem 24. listopadu. Plánovala s Moskvou uzavřít novou dohodu o spolupráci a partnerství, která by formalizovala vztahy na poli energetiky.


Pieblags v Alžírsku načrtl plán strategického partnerství EU-Alžírsko. Takový plán by měl být založen na:
• řízeném sbližování energetických politik Alžírska a EU
• rozvoji energetické infrastruktury, která je v zájmu obou partnerů
• technologické spolupráci a výměně poznatků


EU zvažuje také možnost vybudování tzv. trans-saharského ropovodu. Tento projekt by Evropě umožnil dovážet nigerijský plyn přes Alžírsko. Analytici varují, že takováto investice by byla závislá na dlouhodobějších kontraktech EU na dovoz plynu.


Mezitím se komisařka pro vnější vztahy EU, Benita Ferrero-Waldnerová, na setkání EuroMed vyjádřila, že energie se v „politice sousedství EU“ stane prioritní oblastí.


Komisař pro energetiku Andris Piebalgs načrtl důležitou úlohu, kterou Alžírsko hraje jako spolehlivý dodavatel energií, a potřebu „investovat v následujících letech v této zemi, aby se zlepšila produkce uhlovodíků a exportní možnosti, stejně je potřebné modernizovat infrastrukturu na přenos energie“.


Piebalgs potvrdil zájem Evropské unie o trans-saharský ropovod. Podle něho se jedná o velký projekt a EU do něho musí mnoho investovat. Nejen v zájmu bezpečnosti dodávek, ale i kvůli rozvoji v Africe.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek