EU: Regiony chtějí šetřit energii

12.12.2006
Regiony a místní vlády EU přislíbily, že zvýší podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu a posílí efektivnost využívání energie.

Deklarace o energetické efektivnosti a obnovitelných zdrojích, podepsaná 7. prosince 2006 v Bruselu Výborem regionů, Evropskou federací regionálních energetických a environmentálních agentur a Shromážděním evropských regionů.


Deklarace obsahuje sérii samostnatných příslibů jednotlivých regionů. Mezi příklady je příslib rady švédského regionu Kalmar, že se stane “do roku 2050, nebo dříve, úplně nezávislým na fosilních palivech”, nebo závazek španělského regionu Navarra, že do roku 2010 bude vyrábět 75 procent energie z obnovitelných zdrojů.


Komisař pro energetiku Andris Piebalgs vyjádřil naději, že budou následovat také další regiony a také se stanoví kvantitativní cíle.


Oznámil, že připravovaná opatření na úrovni EU obsahují i revizi požadavků na označování obalů elektrických přístrojů a zařízení, podle které bude moci standard “A” získat jen 10-20 procent nejefektivnějších zařízení.


V sektoru stavebnictví by podle komisaře země a regiony “mohly a měly zvážit mnohem více než nyní, a ne čekat na iniciativu Bruselu” ve zvyšování energetické efektivnosti pro požadovanou úroveň.


Piebalgs řekl, že v roce 2007 budou revidovaná pravidla státní pomoci tak, aby se odstranila ustanovení specificky zakazující podporu produkce energeticky efektivních výrobků. V současné podobě tato pravidla umožňují členským zemím pouze přijetí fiskálních opatření (jako snížení daně) pro podporu poptávky pro energeticky efektivnější přístroje a auta, která vypouštějí méně CO2.

Autor: mab-iHNed,Euractiv

Sdílet tento příspěvek