V EU platí nová pravidla pro přepravu zvířat

05.01.2007
Dnes vstoupilo v platnost nové nařízení EU, které se týká bezpečnější přepravy zvířat. Jeho cílem je podle Komisaře Kyprianou zabránit „stresu a poškození“ zvířat během přepravy na delší vzdálenosti.

Nařízení, které bylo schváleno v roce 2005, se zaměřuje na lepší podmínky přepravy a lepší zacházení se zvířaty během ní. Součástí nové legislativy je také zavedení satelitního navigačního systému, který by měl přispět k důslednější kontrole dodržování tohoto nařízení. Ten musí používat vozy, které přepravují zvířata na déle než osm hodin. Všechna nová přepravní vozidla musí tento systém už mít zabudovaný, starší mají dva roky (do roku 2009) na jeho instalaci.


Lepší podmínky přepravy by se projeví v tom, že vozidla, která přepravují zvířata po delší než osm hodin, musí být vybavena novými přístroji a certifikována. Certifikát by měl být zárukou toho, že ve vozidle je možné vytvořit takové klima, které bude odpovídat druhu převážených zvířat, a také zajistit jejich pitný režim. Nařízením dochází k omezení přepravy mláďat a k zákazu přepravovat samice, které jsou týden před porodem.


Na základě nové úpravy budou za přepravu zvířat odpovědny nejenom přepravní společnosti, ale nově také řidiči a všichni, kdo se během všech fází přepravy o zvířata starají. Budou muset projít speciálním školením a od příštího roku se budou muset prokazovat certifikátem pro nakládání se zvířaty.


Evropský komisař , který je zodpovědný za oblast zdraví, Markos Kyprianou prohlásil: „Tato důležitá legislativa ve prospěch zvířat se zaměřuje na snížení stresu a poškození, které mohou zvířata utrpět během přepravy na zemi a po moři….“


Komisař se také zavázal k tomu, že do dvou let předloží další návrh legislativy, která bude upravovat maximální dobu pro jednorázovou přepravu zvířat a limity pro počet zvířat v přepravním prostoru. Tyto otázky totiž nové nařízení neřeší z toho důvodu, že se na nich nebyly schopny členské země EU shodnout.

Autor: lkh-iHNed

Sdílet tento příspěvek