Bělorusko nelegálně odebíralo ruskou ropu určenou pro Evropu

08.01.2007
Od 6. ledna Bělorusko jednostranně a bez toho, aby někoho upozornilo, začalo nelegálně odebírat ropu z ropovodu Družba, který je výhradně určený pro přepravu ropy klientům do západní Evropy, řekl šéf ruské společnosti Transnefť.

Bělorusko nelegálně odebíralo ropu, kterou Rusko přepravuje do západní Evropy, přes ropovod Družba, informoval provozovatel ropovodu ruská společnost Transnefť. „Od 6. ledna Bělorusko jednostranně a bez toho, aby někoho upozornilo, začalo nelegálně odebírat ropu z ropovodu Družba, který je výhradně určený pro přepravu ropy klientům do západní Evropy,“ řekl šéf Transnefti Semjon Vainštok. Ten dále uvedl, že Bělorusko takto odebralo od soboty 79 tisíc tun ropy.


Bělorusko zatím nepotvrdilo přerušení dodávek přes ropovod Družba, připustilo však, že se dodávky ropy snížily. „Nezastavili jsme dodávky. Avšak došlo k redukci,“ řekl Alexandr Bordovský, hlavní inženýr běloruské firmy Gomeltransnefť Družba. Příkaz na snížení dodávek vydal státní energetický podnik Belneftechim. „Nedokáži říci, o kolik se objem dodávek snížil, situace se neustále mění,“ dodal Bordovský.


Státy Německo a Polsko v pondělí informovaly, že zaznamenaly v neděli přerušení dodávek ruské ropy přes ropovod Družba. Dodávky ropy do České republiky jsou zatím na normální úrovni. Spor mezi Běloruskem a Ruskem týkající se transitní daně za přepravu ruské ropy do Evropy může ovlivnit také dodávky ropy pro slovenskou společnost Transpetrol.


Ropovod Družba patří mezi nejvýznamnější na světě z hlediska délky a kapacity. Rusko je druhým největším světovým vývozcem ropy a pokrývá zhruba pětinu spotřeby Německa.


Moskva minulý čtvrtek uvedla, že dostala oficiální oznámení od Běloruska o uvalení transitní daně na vývoz ropy. Nepředpokládala však, že by obchodní spor narušil dodávky pro Evropu. Ropovod Družba se v Bělorusku dělí na dvě větve, a to na severní, která vede přes Polsko do Německa, a jižní vedoucí přes Ukrajinu a Slovensko do ČR.

Autor: mab-iHNed,sme.sk

Sdílet tento příspěvek