Langer: České hranice budou v Schengenu zajišťovat bezpečí

15.01.2007
Český ministr vnitra a informatiky přesvědčoval při své návštěvě Drážďan saského ministra Buttola, že Česko podnikne vše, aby bylo připraveno na otevření schnegenského prostoru bez hraničních kontrol.

Ministři vnitra Česka a sousední německé spolkové země Saska se v Drážďanech shodli, že po skončení hraničních kontrol osob a vozidel v závěru letošního roku by se neměla omezit policejní přítomnost v hraničních regionech. Ministr Ivan Langer ujistil saského ministra Albrechta Buttola, že ČR podnikne všechno, aby byla připravena na otevření takzvaného schengenského prostoru bez hraničních kontrol, aby lidé na obou stranách měli pocit bezpečí a aby se rozptýlily obavy německé strany.


„Naším zájmem je, aby tento prostor byl bezpečný,“ řekl Langer. Saského ministra informoval, že po skončení kontrol budou složky české hraniční policie převedeny do působnosti krajských správ a policisté prakticky zůstanou na místě.
Také Buttolo po jednání televizní stanici MDR řekl, že hustota policistů se nesmí po pádu kontrol omezit. Sasko si zároveň přeje, aby se upravily možnosti přeshraničního výsadku například u záchranných sil.


Langer a Buttolo se setkali v saské metropoli u příležitosti neformální schůzky ministrů vnitra a spravedlnosti zemí EU. Česká strana se snaží rozptýlit obavy, které minulý měsíc vznesly sousední Sasko a Bavorsko poté, co ministři vnitra EU rozhodli ukončit od začátku roku 2008 kontroly osob a aut na hranicích starých a nových členských zemí společenství. Ivan Langer chce brzy vysvětlit stanovisko české strany také bavorskému ministru vnitra Güntheru Becksteinovi.


Saský ministr Buttolo nedávno kritizoval, že ministři EU místo čekání na novou policejní databázi (SIS II) dali přednost jen částečnému rozšíření té stávající (SIS I). Starší schengenský systém tak má dodatečně zahrnovat údaje i z nových zemí, ale například nebude obsahovat biometrická data.


Německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble však rozhodnutí EU hájí. V Drážďanech opakoval, že nové státy se stanou součástí schengenského prostoru, pokud splní všechny požadované podmínky. „Věřím, že je splní,“ vyjádřil Schäuble své přesvědčení na tiskové konferenci.


Saský ministr spravedlnosti Geert Mackenroth navíc o víkendu uvedl, že rozšíření Evropské unie v roce 2004 nepřineslo dramatické zvýšení kriminality v Sasku, které jako jediná německá země sousedí s oběma novými členskými státy Českem a Polskem.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek