Čunek: Programy EU zvýší konkurenceschopnost regionů

27.02.2007

„Národní strategický referenční rámec ČR je připraven k předání do informačního systému Evropské komise v Bruselu,“ prohlásil dnes ministr Jiří Čunek na setkání samospráv Regionu soudržnosti Střední Čechy.

„Zároveň v Bruselu do závazného termínu, tedy do 6. března, formálně předložíme jednotlivé operační programy. Tímto krokem bude zahájen oficiální schvalovací proces,“ dodal ministr Čunek.

Národní strategický referenční rámec je klíčovým dokumentem nezbytným pro to, aby mohlo být započato čerpání evropských zdrojů prostřednictvím jednotlivých operačních programů, kterých je celkem 24. Největší objem finančních prostředků – téměř polovina – směřuje do dopravní infrastruktury a životního prostředí. Významná část je věnována podpoře podnikání.

Novinkou programovacího období 2007-2013 jsou regionální operační programy (ROP) určené pro rozvoj regionů. Z celkové částky evropských zdrojů, pro nadcházející sedmileté období zhruba 737,6 miliardy korun, je na ROP vyčleněno 18 procent, tedy cca 135 miliard korun.

„Projekty, jejichž prostřednictvím mohou obce, města a další subjekty žádat o finanční příspěvek z regionálních operačních programů, musí sledovat globální a zastřešující cíle. Jinými slovy, účelem evropské pomoci není oprava jedné silnice, zřízení jedné cyklostezky či rekonstrukce kulturní památky, ale zvýšení konkurenceschopnosti daného regionu, tvorba nových pracovních míst a posílení úrovně služeb, která jde ruku v ruce se zvýšením kvality života obyvatel,“ říká Čunek.

Obce především s nižším počtem obyvatel (do 2000) mohou kromě operačních programů žádat o poskytnutí finanční intervence také z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova. Jde především o podporu podnikání, oblast obnovitelných zdrojů energií, využívání brownfields, cestovní ruch a budování čistíren odpadních vod.

Autor: onl-iHNed, mmr.cz

Sdílet tento příspěvek