Nečas: Vstup ČR do měnové unie v roce 2012 zůstává otázkou

27.02.2007
Přestože je národní plán zavedení eura podle ministerstva financí připraven tak, aby ČR přijala jednotnou evropskou měnu za svou k roku 2012, Petr Nečas má k němu pochybnosti.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas uvedl na serveru Euro OnLine, že česká vláda dosud nerozhodla o zavedení eura v roce 2012. Ministerstvo financí minulý týden přitom uvedlo, že národní plán zavedení eura je připraven tak, aby odpovídal cíli zavést měnu v roce 2012. Národní plán, jehož znění schválili zástupci příslušných resortů včetně ministerstva financí a ČNB, však přesné datum neobsahuje.

Nečas podle serveru nesouhlasí s tím, aby kabinet stanovoval jakékoliv datum vstupu do eurozóny čistě z politicky prestižních důvodů. Za daleko důležitější než určování přesného data považuje redukci rozpočtového deficitu a snižování daňové zátěže. Vicepremiér je spíše zastáncem diskuse o posloupnosti kroků v rámci přípravy na euro.

Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek se mají v příštích týdnech či měsících shodnout na balíčku daňových úprav a úspor v oblasti sociální politiky. Jejich dohoda bude mít vliv na výši rozpočtového deficitu v příštích letech a tedy i na to, jak Česko bude plnit kritéria pro vstup do eurozóny.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra již dříve řekl, že osobně považuje za možné zavedení eura v letech 2012 nebo 2013. Nečas uvedl, že občanští demokraté ještě budou o této záležitosti jednat.

Autor: onl-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek