Sociální zabezpečení v EU se stane veřejným tématem

27.02.2007
Evropská komise včera zahájila veřejnou diskusi k otázkám sociálního zabezpečení v jednotlivých zemích.

S myšlenkou zabývat se sociální situací ve státech EU přišla Evropská komise v květnu 2006, a to ve sdělení „Program pro evropské občany“. Evropská rada tuto iniciativu podpořila.

Komise si od této iniciativy slibuje navázání dialogu s nejrůznějšími partnery a také zamyšlení se nad vytvářením současné „evropské sociální reality“. Kromě konzultačního procesu by součástí hodnocení měly být také výsledky průzkumu veřejného mínění Eurobarometer. V rámci iniciativy by mělo dojít i ke zřízení speciálních internetových stránek. Celkově by tato iniciativa měla Komisi napomoci při revizi sociální agendy, ke které má dojít ke konci tohoto roku.

Podnětem k právě zahájené debatě má být analýza nazvaná „Evropská sociální realita“, kterou vypracovali Roger Liddle a Frederic Lerais z Výboru poradců pro evropskou politiku. Podle Evropské komise tato analýza „vznáší celou řadu zajímavých otázek“, které mohou „stimulovat rozsáhlou a plodnou debatu“.

Konzultačního procesu by se měli účastnit všichni, kteří se danou otázku zabývají, nebo cítí povinnost se k tématu vyjádřit. Komise nechce, aby se debaty účastnily pouze „organizace, které sídlí v Bruselu“. Veřejná diskuse by měla probíhat do konce roku.

Předseda Evropské komise Barroso k této iniciativě řekl: „Novodobým cílem Evropské unie v době globalizace je pomáhat evropským občanům zvyšovat jejich prosperitu, solidaritu a sociální zabezpečení. To však nelze plně uskutečnit bez společného povědomí o změnách, jež prodělávají naše společnosti, a bez obecného pochopení předpokládaného dopadu závažných sociálních problémů, se kterými se setkáváme.“

Autor: onl-iHNed, euractiv.cz

Sdílet tento příspěvek