Země EU, včetně ČR, se přou kvůli sjednocení daně pro firmy

27.02.2007
Český ministr financí Miroslav Kalousek stojí na straně odpůrců německého návrhu.

Ministři financí Evropské unie se dnes na jednání v Bruselu střetli kvůli německému návrhu na sjednocení daní pro podniky v celé EU. Němci usilují o to, aby v textu, který bude zároveň podkladem pro závěry březnového summitu EU, bylo zmíněno, že některé státy unie používají škodlivé daňové praktiky. Německý ministr financí Peer Steinbrück tím má na mysli především nízké daně v nových členských zemích. Ty podle něj zavinily, že část podniků v západní Evropě přestěhovala výrobu na východ. Proto usiluje o sjednocení přímých daní pro právnické osoby v celé unii, aby tak podle svých slov zamezil „sociálnímu dumpingu“.

Český ministr financí Miroslav Kalousek se během jednání postavil proti znění textu a stejně jako Británie podporuje jeho vymazání. Mezi odpůrci sjednocení daně jsou i Irsko, Švédsko, Nizozemsko, Polsko, pobaltské státy a Kypr.

„Odkaz na škodlivé daňové praktiky může být zavádějící a vyvolat nedorozumění. Rádi bychom zabránili dojmu, že zmíněné napětí může být vyvoláno škodlivými daňovými praktikami,“ uvedl na jednání Kalousek. „Pokud to mám ale říci otevřeně, jediné, co jsem schopen podpořit, je neutrální text bez narážek na přímé zdanění,“ dodal.

Reakce na sebe dlouho nenechaly čekat. Zástupce Německa podle zdroje agentury ČTK nejdříve napadl ministry financí, kteří se k problematice nevyjadřovali, a řekl jim, že by se neměli nazývat ministry financí. Zároveň vyzval oponenty textu, aby si jeho znění vytvořili sami. Nato Britové vyzvali Němce, že si mají dávat pozor na to, co říkají. Jednání dále pokračují.

Autor: onl-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek