ODS a toryové spojí síly v klubu europarlamentu

07.03.2007
Česká ODS a britští konzervativci se v roce 2009 spojí v Evropském parlamentu v nové středopravicové frakci. Včera to potvrdili vůdci obou stran Mirek Topolánek a David Cameron.

ODS a toryové spojí síly v klubu europarlamentu

ODS a toryové jsou dnes součástí nejsilnějšího parlamentního klubu lidovců (EPP-ED). Podle Topolánka ale nesouhlasí s pozicí frakce k řadě zákonů ani k integraci Evropské unie.

Zatímco ale Cameron o novém klubu hovořil jako o hotové věci, český premiér si nechal otevřená zadní vrátka. „Doufali jsme, že pozice našich stran se ve frakci natolik zlepší, že v ní budeme moci zůstat. To pořád ještě není vyloučeno,“ prohlásil Topolánek.

Zárodkem nové frakce má být Hnutí pro evropskou reformu, které obě strany založily loni a jež včera v Bruselu uspořádalo svou první velkou konferenci. Topolánek na ní ostře odmítl snahy o unifikaci Evropy a volal po ekonomických reformách a dalším rozšíření EU.

„Bohatství Evropy není plodem unifikace, ale konkurence. My jsme čtyřicet let žili ve společenství tak unifikovaném, jak se o tom nesní ani nejodvážnějším eurobyrokratům,“ řekl premiér.

Konference se věnovala třem hlavním tématům – konkurenceschopnosti unie, její obchodní politice a globálnímu oteplování. Boj proti němu je jednou z hlavních politických priorit toryů, ale ODS se mu příliš nevěnuje. Její čestný předseda Václav Klaus navíc zpochybňuje, že ke změnám klimatu dochází.

„Problém je třeba uchopit včas, než se ho chopí socialisté, a začnou alokovat naprosto nesprávným způsobem velmi vzácné veřejné zdroje,“ vysvětlil Topolánek. „Je zcela evidentní, že už dnes je z ochrany klimatu velký byznys a myslím, že u toho nemůže středopravicová strana chybět.“

Autor: (RH)

Sdílet tento příspěvek