V českém zemědělstí od roku 2004 ubylo až 20.000 pracovníků

07.03.2007

Od vstupu ČR do Evropské unie odešlo ze zemědělství mnoho lidí. Podle prezidenta Agrární komory za to může především klesající zemědělská produkce.

Od vstupu Česka do Evropské unie v zemědělství ubylo téměř 20.000 pracovníků, uvedl na snídani na téma české a zahraniční potraviny prezident Agrární komory Jan Veleba. Vedle nových technologií a zvyšování produktivity je to podle něj hlavně důsledek klesající zemědělské produkce, kterou vytlačují z trhu sílící dovozy. Podle Zemědělského svazu bylo loni v zemědělství asi 130.000 pracovníků proti 149.000 v roce 2003.

Jan Veleba – prezident Agrární komory

Česko loni v zahraničním obchodě se zemědělskými a potravinářskými produkty vykázalo schodek 32,7 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o 30 procent. Zatímco vývoz stoupl o procento, dovoz se zvýšil o osm procent. Hrubá zemědělská produkce ve stálých cenách roku 1989 loni klesla na 66 miliard korun, což bylo nejméně od roku 1990, tvrdí zemědělci. Odvětví vykazuje od vstupu do EU v roce 2004 zisk, ale hlavně díky rostoucím dotacím, nikoli produkci, dodávají.

„My nemůžeme dopustit, abychom byli ve vlastní zemi zbyteční,“ uvedl dnes Veleba. Komora žádá pomoc politiků a hlavně spotřebitelů, které chce i za mediální podpory politiků přesvědčovat, aby dávali přednost domácím potravinám. Dnešní snídaně spojená s ochutnávkou za účasti zástupců ČSSD má být první v řadě podobných akcí. Osloveno bylo podle Veleby všech pět parlamentních stran.

Tuzemské potraviny jsou dle komory kvalitní, mimo jiné vzhledem k přísným normám a dozoru, jsou údajně čerstvější než dovozové a také s jasně dohledatelným původem. Pokud je z trhu vytlačí zahraniční importy, může hrozit zdražování, protože nebude domácí konkurence, tvrdí Veleba.

Šéf Agrární komory podotkl, že pokud zvolená taktika nebude úspěšná a rozměr domácího zemědělství bude dál klesat ve prospěch dovozů, přikročí zemědělci k razantnějším akcím, podobně jako čas od času jejich kolegové ve starých členských zemích EU.

Tržby potravinářského průmyslu podle prezidenta Potravinářské komory Jaroslava Camplíka třetím rokem v podstatě stagnují. Také zpracovatelé připisují tento stav zejména zostřené konkurenci na trhu po vstupu do EU, kdy padly obchodní bariéry. „Potřebujeme víc prosadit domácí potraviny na českém trhu v souboji se sílícími dovozy. Cestou k růstu je také export,“ uvedl nedávno šéf PK. Také v potravinářství klesá počet zaměstnanců. Loni jich bylo 105.000.

ČSSD chce podle stínového ministra zemědělství Michala Haška demonstrovat podporu českým zemědělcům a potravinářům a hodlá spolupracovat s Agrární komorou, mimo jiné v legislativě. V blízké době chce Hašek představit návrh novely zákona o ochraně hospodářské soutěže, která se má významně dotknout i agrárního sektoru.

Autor: Marek Bláha, čtk

Sdílet tento příspěvek