Belgie napravila chybu. Od Čechů již víza nepožaduje

08.03.2007
Jednání belgických úřadů, které zavedly pro české občany povinnost pobytových víz, jež byla v rozporu s evropským právem, bylo napraveno. Čechům stačí opět jen pas, zdravotní pojištění a pracovní povolení.

Belgie přestává od Čechů vyžadovat pobytová víza, jak dosud v rozporu s evropským právem činila. Vyplývá to z dopisu belgických úřadů, které české velvyslanectví v Belgii dostalo koncem února. Oznámila to česká konzulka Alexandra Krusová.

Generální ředitel belgického Úřadu pro cizince Freddy Roosemont v dopise oznámil, že okamžitě nařídí místním úřadům, aby od českých občanů nepožadovaly pobytové vízum a další nadbytečné doklady, řekla konzulka.

Místní úřady, jejichž požadavky se mezi jednotlivými městy a obcemi podstatně lišily, dosud žádaly například výpis z rejstříku trestů či zdravotní potvrzení. Nyní bude stačit pas, zdravotní pojištění a pracovní povolení, či dostatečné finanční prostředky, řekla Krusová.

Porušení evropské legislativy
Vyžadováním víz či povolení k pobytu porušovali Belgičané po vstupu ČR do unie evropskou legislativu, protože v EU platí princip volného pohybu osob. Belgické velvyslanectví v Praze tak vydalo od loňského léta asi 50 pobytových víz.

Belgie však ale mohla během maximálně sedmiletého přechodného období jen omezovat pohyb pracovních sil z nových členských zemí tím, že jim nevydá pracovní povolení. Belgičané ale někdy pobytové vízum a pracovní povolení zaměňovali.
Roosemont přislíbil, že Belgie převede příslušnou evropskou legislativu do svého práva do 2. května, řekla Krusová.

Od podzimu se na konzulátu přihlásilo asi 25 lidí, na kterých místní úřady v rozporu s evropskou legislativou požadovaly doklady navíc. Od konce února takové informace nemáme a pokud by někdo měl potíže, můžeme argumentovat Roosemontovým dopisem, řekla Krusová.

Šéf belgického cizineckého úřadu poslal svůj dopis 27. února, nicméně ještě 2. března místopředseda české vlády Alexandr Vondra řekl, že premiér Mirek Topolánek bude v Bruselu jednat s předsedou Evropské komise i o belgických vízech.

Brusel – radnice

Autor: Marek Bláha, čtk

Sdílet tento příspěvek