Češi těží z prosperity země méně než jiní Evropané

09.03.2007
Loňský rok nebyl nejúspěšnějším v historii. Proti rekordní prosperitě s datem 2005 loni hospodářství mírně zpomalilo. Ekonomové očekávají, že se růst HDP snížil na 5,9 procenta. O rok dříve stoupl výkon ekonomiky o 6,1 procenta. Nejde však o žádný zásadní zlom. Ekonomika si vede velmi dobře a patří k nejrychlejším z Evropské unie.

Češi těží z prosperity země méně než jiní Evropané

Jak je prosperita ze statistik vidět na životní úrovni? V Česku méně než ve většině evropských zemí. Čisté platy – když se vezme v úvahu různá cenová hladina v jednotlivých státech – kulhají za bohatšími zeměmi víc než výkon ekonomiky.

Výkon českého hospodářství přepočtený na jednoho obyvatele zaostává podle OECD za Německem o 33 procent. Čistý plat průměrného Čecha je však o 52 procent nižší. Němec má na útraty ročně 561 tisíc korun, kdežto Čech jen 269 tisíc čistého.

Zjednodušeně řečeno: bohatství se dělí mezi firmy, zaměstnance a stát, který vybírá daně a pojistné. Protože jsou německé daně vyšší než české, končí v domácích poměrech výrazně větší část bohatství ve firemních pokladnách.

„Náklady na mzdy jsou výrazně nižší a firemní zisky vyšší, proto jsou země střední Evropy mezi zahraničními investory velmi oblíbené,“ říká profesor Iain Begg z London School of Economics.

Podobně vychází srovnání i s dalšími bohatšími zeměmi. Jedny z vůbec nejvyšších čistých platů v poměru k HDP mají Britové. Česká ekonomika zaostává za ostrovní o 38 procent. Domácí platy jsou však proti britským jen třetinové. Ve Spojeném království jsou totiž nižší daně a většina lidí tam pracuje v kvalifikovanějších profesích, především ve finančnictví.

Právě struktura ekonomiky přitom hraje v poměru platů k bohatství významnou roli. Tam, kde více lidí pracuje v dělnických profesích, se na platech rozděluje méně.

Česko však v tomto srovnání nezaostává jen za vyspělejšími zeměmi. Lépe jsou na tom i Slováci a Poláci. I když domácí ekonomika je stále o třetinu výkonnější než slovenská, české platy jsou vyšší jen o 21 procent. I v tomto srovnání hrají hlavní roli daně: v Bratislavě nechává stát po daňové reformě lidem výrazně více peněz.

Český statistický úřad zveřejní výsledky loňského HDP dnes.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek