Český kabinet slíbí reformy i Bruselu

12.03.2007
Sliby o reformách daní, sociálních dávek a nižších státních dluzích už nebude snadné vzít zpět. Ministr financí Miroslav Kalousek dnes vládě předloží nový Konvergenční program. Česko se v něm Evropské unii zaváže, jak rychle bude snižovat státní dluhy.

Český kabinet slíbí reformy i Bruselu

Kalousek dá dnes vládě Konvergenční program

Slib je přitom ambiciózní – nedá se ho dosáhnout bez připravovaných reforem. „Jsou tam stejné schodky, které jsou obsaženy v programovém prohlášení,“ konstatuje Kalousek.

Již příští rok by se tak schodek veřejných financí měl dostat na tři procenta HDP. Neměl by tedy překročit sto miliard. Toho se nedá dosáhnout bez výrazných úspor v sociálních výdajích. Ministr práce Petr Nečas varoval, že bez reforem se deficit vyšplhá na 160 až 180 miliard korun. Pokud by vláda nic neprosadila, hrozí tak propad až 5,4 procenta HDP. Konvergenční program není jen formalitou. Pokud by ho kabinet významně porušil a nedokázal obhájit proč, může Brusel Česku zastavit čerpání peněz z Fondu soudržnosti. Vláda s nimi přitom počítá ve školství nebo při podpoře regionů.

Opatrná ODS

Kabinet se chystá změny daní a sociálních dávek představit na přelomu března a dubna. První reformní zákony by měly do sněmovny přijít začátkem června. Bez nich totiž není možné sestavit státní rozpočet na příští rok, který již má být úsporný.

Příprava reforem se protahuje i proto, že část ODS je proti výrazným úsporám v sociální oblasti. „Někteří poslanci se obávají, že odpovědnost padne především na nás, protože změny dělá náš místopředseda a vicepremiér,“ tvrdí jeden z ministrů za ODS.

Petr Nečas je proto opatrný a nechce odkrývat mnoho ze svých plánů: „Je to předčasné.“ Zatím pouze řekl, že počítá se změnou nemocenské, která by mohla uspořit až deset miliard korun. Výrazně se promění i rodičovský příspěvek, který poslanci zdvojnásobili před letošními volbami. Lidé se budou moci rozhodnout, zda zůstanou s dětmi doma dva, tři, nebo čtyři roky. Čím déle budou doma, tím dostanou od státu méně. Ministr práce připravuje i snížení porodného z nynějších 17 500 korun. „Změny by se měly dotknout v podstatě všech sociálních zákonů. Měly by motivovat, aby se i práce za nízký plat vyplácela více než život na dávkách,“ vysvětluje Nečas.

Daně a dávky v jednom

Právě úspory v sociální oblasti a ve zdravotnictví rozhodnou, o kolik bude možné snížit daně, aby se ještě podařilo udržet veřejné finance v mantinelech slíbených Bruselu. Kabinet počítá s rovnou daní z příjmu mezi 17 a 19 procenty. Tu doplní slevy na dani a odpočitatelné položky, aby daňová zátěž klesla i lidem s velmi nízkými příjmy, kteří už dnes téměř žádné daně neplatí.

Zároveň se sblíží dvě sazby daně z přidané hodnoty. Ta základní, která se platí z většiny služeb a zboží, by měla klesnout z nynějších 19 procent. Snížená sazba 5 procent naopak mírně stoupne na sedm až devět procent.

Zatím není jasné, jak chce vláda své plány prosadit.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek