Euroskeptik Klaus oslaví 50. výročí unie

12.03.2007
Na oslavy 50. výročí podepsání Římských smluv – tedy okamžiku zrodu nynější Evropské unie – pojede do Berlína za dva týdny prezident Václav Klaus.

Euroskeptik Klaus oslaví 50. výročí unie

Jeden z nejhlasitějších kritiků EU také za Česko podepíše tzv. berlínskou deklaraci. Ta má vyzdvihnout dosavadní úspěchy společenství a načrtnout jeho cestu na další léta. A řada evropských státníků očekává, že text připraví půdu pro novou euroústavu, kterou Klaus odmítá.

Premiér Mirek Topolánek na summitu řekl, že Česko deklaraci podpoří. Před oslavami v Berlíně se ale společně s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou a šéfem diplomacie Karlem Schwarzenbergem s Klausem sejde, „aby jel do Berlína připraven“.

Obsah i forma deklarace byly předmětem čtvrteční večeře evropských lídrů, ale Německo, které nyní unii předsedá, zatím nepředložilo výsledný text. „Vlastně netušíme, jak bude vypadat,“ řekl premiér.

Německo naráží při přípravě deklarace na řadu problémů. Každý člen EU by v ní rád viděl něco jiného. Do první části, která se ohlíží za historickými úspěchy, by jedni chtěli zařadit společnou měnu a jiní třeba schengenský prostor. V některých zemích ale euro kritizují a pro nováčky se vstup do Schengenu protahuje. Česko například uspělo s požadavkem zmínit směrnici o volném pohybu služeb, ale nikoli s žádostí zařadit volný pohyb osob. Další část se má věnovat společným evropským hodnotám. Sem chce část států zase zmínku o Bohu nebo křesťanské tradici. A nejspornější je poslední část, která se dívá do budoucna. Původně zde měla být zmíněna euroústava, ale nakonec se unie dohodla, že nejvýše bude mluvit o reformě institucí.

Shoda se naopak rýsuje na jazyce, kterým bude deklarace napsána. Podle Topolánka musí jít o „oslavný literární žánr“, kterému bude každý rozumět. „Není určen politikům a byrokratům, ale polskému instalatérovi, české zdravotní sestře, francouzskému farmáři a bulharskému zelináři, kteří se ještě s evropským projektem neidentifikovali tak, jak bychom všichni chtěli,“ řekl Topolánek v Bruselu.

Autor: (RH)

Sdílet tento příspěvek