Kalousek: Euro přijmeme v roce 2012

12.03.2007
Vláda schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu, rozšířenou o současné reformní plány. Program směřuje k tomu, aby Česká republika přijala euro v roce 2012.

Vláda schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu, jehož plnění je nezbytné pro přijetí eura v České republice. Česká republika se tak nově zavázala Evropské unii, jakým tempem bude snižovat státní dluhy. Podle ministra financí Miroslava Kalouska program směřuje k tomu, aby Česká republika přijala euro v roce 2012.

„Je nepochybné, že takto předložený program bude předmětem velké a zasloužené kritiky Evropské komise. Domnívám se, že pokud budeme schopni demonstrovat, že reformy myslíme vážně, přímo reálné sankce nehrozí,“ uvedl Kalousek.

Dokument připouští, že v letošním roce dosáhne deficit veřejných financí čtyř procent hrubého domácího produktu, zatímco předchozí verze programu počítala pro rok 2007 s 3,3 procenta. Česká republika proto očekává kritiku EU za to, že neplní doporučení Rady EU. Pro přijetí eura by měl deficit totiž činit maximálně tři procenta HDP. Podle ministra financí Kalouska program obsahuje stejné údaje s jakým počítá programovém prohlášení kabinetu.

Schodek 3 procent HDP představuje zhruba 100 miliard korun. Takového čísla vláda nedosáhne bez výrazných úspor v sociálních výdajích. Pokud by reformy nebyly prosazeny, podle ministra práce a sociálních věcí Nečase hrozí, že deficit rozpočtu vyšplhá až k 5,4 procentům HDP, tedy 160 až 180 miliardám. Premiér Topolánek minulý týden prohlásil, že deficit rozpočtu nesmí překročit uvedených sto miliard.

Konkrétní podoba reforem ovšem ještě není známa. První reformní zákony by měly přijít do sněmovny počátkem června. Pokud by vláda v Bruselu nedokázala případný vysoký rozpočet obhájit, hrozí, že bude Česku zastaven přísun peněz z Fondu soudržnosti, který ČR využívá při podpoře regionů nebo ve školství

Česká republika má povinnost předkládat konvergenční program Evropské komisi každoročně k 1. prosinci. Jde o pravidelnou aktualizaci programu zpracovaného při vstupu do EU v květnu 2004. Tehdy ČR předložila svou fiskální strategii, která by jí umožnila vytvořit podmínky pro přijetí společné evropské měny.

Ceny se nezvýší, tvrdí Hampl

Podle člena bankovní rady ČNB Mojmíra Hampla přijetí jednotné evropské měny nezvýší české ceny. Hampl se domnívá, že pro českou ekonomiku není „otázkou života a smrti“, kdy přijmout euro. „Otázkou života a smrti je, jestli česká ekonomika bude v budoucnu pružná, bude mít flexibilní trh práce, mobilní pracovní sílu, řiditelné veřejné finance, dospělé finanční a nepřeregulované jiné trhy,“ uvedl pro server finance.cz.

Problémy se zavedením eura může prý způsobit pouze „odfláknutá“ příprava na přijetí eura. To je podle něj vidět na příkladu Itálie, Řecka nebo Portugalska.

Původně plány z roku 2003 počítaly s přijetím eura v roce 2010. Ovšem špatný stav veřejných financí v posledních letech vedl k přehodnocení termínu a nyní politici a ekonomové hovoří o přijetí jednotné evropské měny nejdříve v roce 2012.

ČSSD: Cíl je nereálný

Podle poslance ČSSD Jana Mládka vláda v podstatě nepředstavila žádný konvergenční program. „V programu jsou pouze sliby, nic není kvantifikováno, a tak není možné ani posoudit reálnost nebo nereálnost,“ uvedl na tiskové konferenci ČSSD.

Mládek tvrdí, že konvergenční kritéria jsou obtížně splnitelná i za současných podmínek. „Pokud však současná vláda splní sliby dané voličům a sníží daňovou kvótu, bude program naprosto nesplnitelný,“ poznamenal.

Bývalý ministr zemědělství Mládek neopomněl kritizovat současnou vládou za nepřipravenost reforem. „Kdyby reformy, které avizovali z opozice, mysleli opravdu vážně, nyní by pouze předkládali zákony,“ podotkl.

Autor: Radek Ivaniškin, Roman Čibera

Sdílet tento příspěvek