Česku hrozí ztráta 6 miliard z EU na čističky

13.03.2007
Ústupky České republiky v souvislosti s vodohospodářskými projekty, především čističkami připadají Bruselu nedostatečné.

Evropská komise Česku opět pohrozila, že nedostane peníze na vodohospodářské projekty, především čističky. Zhruba šest miliard korun je v ohrožení, protože komise odmítá přijmout ústupky české strany a považuje je za nedostatečné. Vyplývá to z dopisu EK českému ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi.

Spor mezi Českem a komisí se táhne již delší dobu. Bruselu se nelíbí především smlouvy mezi městy a provozovateli vodohospodářské infrastruktury. Jednotlivé smlouvy jsou prý příliš dlouhé a nezaručují dostatečný příliv investic. Česko sice již komisi jednou ustoupilo, aby získalo dotace pro čtyři hospodářské projekty v hodnotě zhruba 1,7 miliardy korun, ale v nebezpečí se opět ocitly projekty další.

Komise Česko před časem vyzvala, aby přijalo nová doporučení, která umožní přidělení evropských dotací určených pro nové rozpočtové období v letech 2007 až 2013. Vláda nakonec určitá doporučení přijala, ale generální ředitel EK pro regionální rozvoj Dirk Ahner je v dopise Bursíkovi jednoznačně odmítl. „Po pečlivém zvážení jsme dospěli k závěru, že navržená opatření neodrážejí porozumění smlouvě o financování vodohospodářských projektů z kohezního fondu,“ uvedl Ahner.

Brusel má především dvě výhrady. ČR přislíbila, že v některých projektech znovu uskuteční výběrová řízení na provozovatele infrastruktur, ale podle EK je nedostatečně zaručena průhlednost takových řízení. Druhá výtka je směřována na délku smluv mezi provozovateli vodohospodářské infrastruktury a například městy. V současnosti nejsou výjimkou smlouvy s dobou trvání kolem 25 let. Česko přislíbilo, že se některé pokusí zkrátit na 10 až 15 let. Ahner ale tvrdí, že je to naprosto nedostatečné.

Komise Česko zároveň vyzvala, aby předložilo nová doporučení, která by měla posloužit jako podklad společné komisi EK a české vlády, jež bude o jednotlivých projektech do značné míry rozhodovat. „Věřím, že tento mechanismus nám pomůže nalézt přijatelné řešení, které zajistí budoucí financování vodohospodářského sektoru v České republice,“ uzavřel Ahner.

Autor: Marek Bláha, čtk

Sdílet tento příspěvek