Konvergenční program míří k přijetí eura v roce 2012

13.03.2007
Vláda včera schválila aktualizovanou verzi konvergenčního programu, který je rozšířen i o reformní plány současné vlády. Plán směřuje k tomu, aby Česká republika přijala euro v roce 2012, uvedl ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že samotný dokument termín přijetí eura nezmiňuje.

Konvergenční program míří k přijetí eura v roce 2012

„Program je připraven tak, aby termín 2012 mohl být reálný,“ řekl Kalousek. Podle něj bude dokument, hlavně dodatečná kapitola o reformních krocích vlády, postupně doplňován a upřesňován. Mezi reformní kroky vlády patří nejen snižování výdajů, ale například i daňová reforma.

Dokument připouští, že letos dosáhne deficit veřejných financí čtyř procent HDP, zatímco předchozí verze programu počítala pro rok 2007 s 3,3 procenta. „Je nepochybné, že takto předložený program bude předmětem velké a zasloužené kritiky Evropské komise. Domnívám se, že pokud budeme schopni demonstrovat, že reformy myslíme vážně, přímo reálné sankce nehrozí,“ uvedl Kalousek. Při přijetí eura by měl deficit činit maximálně tři procenta HDP.

Vláda chce snížit deficit veřejných financí na tři procenta HDP v roce 2008, na 2,6 procenta v roce 2009 a na 2,3 procenta v roce 2010. Údaje ovšem nejsou podle metodiky ESA používané Evropskou unií, ale podle metodiky tzv. fiskálního cílení. Podle evropské metodiky by měly být podle Kalouska údaje vyšší maximálně o 0,2 procentního bodu. Vše ovšem záleží na předložených reformách.

Revizi konvergenčního programu lze podle analytika Patria Finance Davida Marka považovat za startovní čáru nové vlády. „Plán snížit deficit na tři procenta HDP příští rok lze považovat za poměrně ambiciózní, což je jen dobře. Vláda už ví, co chce. Až bude vědět, jak to udělat, bude to ještě lepší, a až to začne i naplňovat, zapíše do dějin českého hospodářství,“ uvedl.

Česko má povinnost předkládat konvergenční program Evropské komisi každý rok k 1. prosinci. Jde o pravidelnou aktualizaci programu zpracovaného při vstupu do EU v květnu 2004. Tehdy ČR předložila fiskální strategii, která by jí umožnila vytvořit podmínky pro přijetí společné evropské měny. Vzhledem k mimořádné politické situaci byl podle MF pro aktualizaci programu za rok 2006 zvolen nestandardní způsob zpracování. Minulá vláda loni v listopadu připravila první verzi dokumentu, vycházející z návrhu rozpočtu na rok 2007, z rozpočtového výhledu a výdajových rámců na léta 2008 a 2009. Současná vláda ji rozšířila o kapitoly o fiskálních záměrech pro příští období, které vycházejí z programového prohlášení vlády.

Přidání nové kapitoly o programovém prohlášení umožní podle MF snížit ztráty na reputaci Česka tím, že vláda veřejně vyhlásí své záměry konsolidovat a řešit současnou neutěšenou fiskální situaci.

Z okolních zemí se chystá euro nejdříve přijmout Slovensko, a to od roku 2009. Maďarsko by v případě splnění svého konvergenčního plánu mohlo přijmout euro v roce 2012. Polsko počítá se snížením deficitu veřejných financí pod tři procenta v roce 2009. Nejnovějším členem eurozóny je od letoška Slovinsko. Celkem už má tedy euro jako svou oficiální měnu 13 zemí EU. Z původních členských zemí unie euro nemají Velká Británie, Dánsko a Švédsko.

Autor: (čtk)

Sdílet tento příspěvek