Čeští politici nevědí, kdo zakládal EU

22.03.2007
„To zas někde budu vypadat jako idiot, ne?,“ reagoval Pavel Severa, poslanec KDU-ČSL, na otázku o zakládajících členech EU.

Redakce iHNed.cz oslovila české politiky a zjišťovala, jak dobře znají zakládající členy EU. V těchto dnech Evropská unie slaví 50 let od podpisu Římských smluv zakládajících dokumentů společenství. Znalosti či spíše neznalosti českých veřejných činitelů byly přinejmenším překvapivé. Aby nedošlo ke zmatení, Evropské společenství uhlí a oceli, tak se společenství tehdy jmenovalo, zakládaly Francie, Německo, Itálie, Nizozemí, Belgie a Lucembursko.

„To jsou teda otázky,“ podivoval se poslanec ČSSD David Rath a začal vyjmenovávat. „Německo, Francie, Belgie, Německo, Rakousko, Velká Británie, Itálie, možná i skandinávské země, ale to už nejsem schopen říci,“ odpověděl Rath. Jeho stranický kolega a místopředseda strany Zdeněk Škromach po položení otázky zavěsil a na další telefonát nereagoval.

O moc lépe na tom není ani další levicová strana KSČM. Zuzka Rujbrová pro jistotu správnou odpověď ani nezkusila. „To já nevyjmenuji. Odškrtněte si mě jako člověka, který se o Evropu příliš nezajímá,“ reagovala poslankyně. Pavel Kováčik, předseda poslaneckého klubu KSČM byl sdílnější. „Tehdy to bylo Evropské společenství uhlí a oceli. Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Belgie, Nizozemí, Lucembursko. Víc toho nebude,“ ujistil poslanec. Jen pro upřesnění Španělsko vstoupilo do EU až v roce 1986.

„Myslíte Římské smlouvy?,“ ptá se ministryně Džamila Stehlíková, Strana Zelených. „Předpokládám, že to byla Francie, Německo, Itálie, Belgie, Nizozemí. Jsou ještě další? To bude určitě nějaká velká a tradiční země,“ zkoušela ministryně. Na Lucembursko si nevzpomněla a zkoušela tipovat Švýcarsko, ale sama se opravila. Ondřej Liška, místopředseda SZ, odpověděl bez váhání a všechny země vyjmenoval zcela správně.

KDU-ČSL zklamala, ODS je na tom o něco lépe

Ani u lidovců odpovědi nevyzněly příliš optimisticky. Marián Hošek, místopředseda KDU-ČSL, si nechal zopakovat otázku a následně sdělil, že má jednání. Poslanec Pavel Severa byl schopen vyjmenovat Belgii, Francii a Německo. Podle něj zakládaly minimálně tři země. „To zas někde budu vypadat jako idiot, ne?,“ zoufale se zeptal poslanec a dodal, že má na práci důležitější věci.

Poměrně dobře odpovídali představitelé ODS. „Bylo jich šest, ne? Německo, Francie, země Beneluxu. Španělsko mezi nimi nebylo,“ řekl Martin Říman ministr průmyslu a obchodu. Zapomněl však na Itálii. Předseda senátu Přemysl Sobotka odpovídal okamžitě. „Německo, Francie, Itálie a země Beneluxu,“ vyjmenoval státy Sobotka.

Z deseti oslovených politiků byli schopni správně odpovědět pouze dva. Ondřej Liška ze SZ a Přemysl Sobotka z ODS. Liška přitom působil dva roky v Evropském parlamentu na pozici poradce a Sobotka zašťitoval konferenci v Senátu k výročí Římských smluv. Ostatní mlžili, dva odmítli odpovědět a Zuzka Rujbrová přiznala, že neví. Zbývajících šest zkoušelo svou paměť a tipovalo špatně.

Autor: Ludmila Hamplová

Sdílet tento příspěvek