EK zaslala Česku varovný dopis kvůli skládkám

22.03.2007
Evropská směrnice o skládkách opadu se v ČR, Slovensku a dalších 12 členských zemích nedostatečně dodržuje, tvrdí Evropská komise. Proto pohrozila prvním stupněm sankční procedury.

Brusel je nespokojen s tím, jak Česká republika, Slovensko a dalších 12 členských států unie dodržují evropskou směrnici o skládkách odpadů. Evropská komise proto oznámila, že všem zmíněným zemím poslala varovný dopis. Ten je podle unijních pravidel prvním stupněm sankční procedury, která může skončit u Evropského soudního dvora.

Komise uskutečnila v zemích EU sérii kontrol a zjistila, že skládkování odpadu má v mnoha státech spoustu nedostatků a je v rozporu s evropskými pravidly.

„Dospěli jsme k závěru, že ochrana lidského zdraví a životního prostředí před nebezpečími souvisejícími s uskladňováním odpadu nedosahuje potřebné úrovně. Po uplynutí osmi let od přijetí směrnice… nastal čas, aby členské země zajistily nápravu,“ uvedl evropský komisař pro životní prostředí Stavros Dimas.

Kromě Česka a Slovenska se výtky EK týkají také Kypru, Dánska, Estonska, Finska, Irska, Malty, Polska, Španělska, Švédska, Slovinska, Británie a Litvy.

Nejčastěji byla komise při kontrolách nespokojena s tím, jak země definují různé druhy odpadu a jak vymezují, jaké druhy odpadu se smějí vyvážet na konkrétní skládku. Nelíbí se jí ani to, co jednotlivé země požadují pro povolení skládku provozovat. Konkrétní výtky, které se týkají přímo jednotlivých zemí, ale komise nezveřejnila.

Na výtky komise musí české úřady v určitém časovém limitu reagovat. Pokud jejich odpověď nebude dostačující, komise přistoupí ke druhému písemnému varování. Pak by případně mohla následovat soudní žaloba a v krajním případě (nerespektování verdiktu) může procedura skončit až finanční pokutou.

Autor: Marek Bláha, čtk

Sdílet tento příspěvek