Alexandr Vondra: Deklarace? Bouře ve sklenici vody

27.03.2007
Vyjednávání o nové evropské smlouvě bude hotovo do konce roku 2008, nebo se odloží, říká v rozhovoru pro HN vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra. Popřel tak varování, že by spory o euroústavu mohly zastínit české předsednictví EU.

ALEXANDR VONDRA, VICEPREMIÉR PRO EVROPSKÉ ZÁLEŽITOSTI:

HN: Jak je Česko spokojeno s Berlínskou deklarací?

Text sám o sobě je přijatelný. Německé předsednictví se hodně snažilo, aby to nebyl jen byrokratický eurospeak. Nám spíš vadila procedura vzniku dokumentu, tedy to, že nám jej německé předsednictví nedalo k vyjednávání. Doufáme, že to byla výjimečná záležitost.

HN: Češi patřili k největším kritikům deklarace, nyní to ale vypadá, že o nic nešlo…

Deklarace není žádný právně závazný text, je to prohlášení k oslavám 50. výročí Římských smluv. A samozřejmě je co slavit. Ale to hlavní teprv přijde, tohle skutečně byla tak trochu bouře ve sklenici vody. Hlavní diskuse se bude odehrávat v následujících měsících o mandátu k budoucímu vyjednávání o nové evropské smlouvě.

HN: Jak si česká vláda vykládá frázi, podle které má reforma institucí EU skončit do roku 2009?

Frázi o „obnoveném základu EU“ si může vykládat každý jinak. Pro nás platí to, co jsme vždy říkali: pokud nějaká nová smlouva, tak jiná než ta, co byla sjednána. Jednodušší, přehlednější, transparentnější. A přitom taková, která Evropu bude spojovat a ne rozdělovat.

HN: Zastíní spory o ústavu české předsednictví unie?

Naše předsednictví je na jaře 2009, volby do Evropského parlamentu jsou v červnu téhož roku. Neumím si představit, že by se na jaře 2009, tedy během této volební kampaně, cokoli vyjednávalo. Buď bude něco již dojednáno, nebo se to odloží. Ale představa, že bude finišovat nějaké vyjednávání na jaře 2009, je podle mě nesmysl.

HN: Posunul berlínský summit jednání o euroústavě?

Myslím, že neposunul, rozhodující věci teprve přijdou… Představitelé unie se zde pokusili vytvořit zdání jednoty. Ale každému, kdo tu deklaraci čte, musí být jasné, že je to na bázi nejmenšího společného jmenovatele.

HN: Jak si Česko představuje reformu evropských institucí?

Vždy jsme říkali, že nejlepší by bylo začít s prací od nuly a pokusit se v nové evropské smlouvě daleko jasněji definovat rozdělení kompetencí a odstranit to, co vytváří velký prostor k jejich přelévání odněkud někam, aniž by se k tomu mohly vyjádřit třeba národní parlamenty. Větší demokratičnost, průhlednost, jasnější dělení kompetencí – to je něco, co bychom mohli vnímat jako přidanou hodnotu za ústupky, ke kterým budeme tlačeni. Tyto ústupky budou spočívat ve zmenšení podílu na rozhodování v EU. Nepochybně některé menší státy přijdou o část vlivu ve prospěch těch větších.

Autor: (RH)

Sdílet tento příspěvek