Platby do zemí unie zlevní i zrychlí

28.03.2007
Ministři financí členských zemí totiž včera schválili novou směrnici, která má vést k větší konkurenci a srazit ceny finančních služeb. Po schválení parlamentem budou mít členové unie čas do listopadu 2009 na převedení směrnice do národního práva.

Češi se mohou těšit, že za dva roky platby do zemí Evropské unie zlevní. A také se výrazně urychlí.

Poté by pak každý Evropan měl mít možnost platit účty, inkaso a používat platební karty ve kterékoli z 27 zemí unie z jediného bankovního účtu. Znamená to, že například přeshraniční bezhotovostní platby musí stát stejně jako platby domácí. Měly by také proběhnout do jednoho dne po podání příkazu.

Zatím jen eurozóna

„Z hlediska budování jednotného vnitřního trhu EU je to zlomový okamžik,“ řekl HN po jednání v Bruselu ministr financí Miroslav Kalousek. Včera schválený návrh podle něj poskytne právní základ pro vznik takzvaného jednotného evropského platebního prostoru (SEPA).

Do něj by se evropské banky měly začít zapojovat už od příštího roku. SEPA podle Evropské komise ušetří podnikům i spotřebitelům nejméně 50 miliard eur ročně.

Povinnost sjednotit ceny tuzemských a zahraničních plateb mají zatím jen země, které přešly na euro. Například banky ve Francii nesmí lidem účtovat za platební příkaz do Německa víc než v domovské zemi. V Česku banky za transakce do zemí EU chtějí od klientů několikanásobky tuzemských poplatků. Až do přijetí eura, se kterým se nedá před rokem 2010 počítat, Češi neměli velkou šanci, že peněžní domy tyto ceny změní. Tento typ poplatků se nestal předmětem konkurenčního boje a ústavům z nich díky rostoucím obchodům plynuly příjmy v řádu stovek milionů korun.

„Řešil jsem nedávno stížnost klienta, kterému banka za poslání 1600 korun na Slovensko strhla na poplatcích 1300 korun,“ popisuje situaci finanční arbitr Otakar Schlossberger.

České banky budou muset být také rychlejší. Podle současných pravidel je maximální lhůta pro platby do zahraničí dosud šest dnů.

Přijdou nové firmy?

Nejspornější částí jednání byly podmínky, za jakých mohou nebankovní subjekty poskytovat úvěry. Nejde o leasing nebo o bezúčelné půjčky, ale o splátkový prodej. Společnosti, které splátkový prodej poskytují, budou mít nyní nárok na evropskou licenci. Ta jim umožní bez problémů podnikat v zahraničí. Dosud si poskytování těchto služeb upravoval každý stát sám a v praxi jim často bránil.

V Česku ovládají tento trh tři firmy, GE Money Multiservis, Cetelem a Home Credit. Jejich představitelé se ale příchodu konkurentů z titulu nové směrnice příliš nebojí. „Konkurence na českém trhu je už nyní velmi silná a noví hráči na něm budou prorážet velmi obtížně. V nejbližší době vstup žádné mezinárodní společnosti, která by něco na tuzemském trhu mohla změnit, nečekám,“ míní Charlie Coode šéf Multiservisu. Pro hlavní splátkové firmy v Česku nemá uvolnění podnikání v zahraničí zřejmě velký význam. Tuzemská GE i Cetelem jsou už na trzích unie přítomny prostřednictvím sesterských společností. A Home Credit se podobně jako celá mateřská skupina PPF v poslední době zaměřuje na expanzi do Ruska a Asie.

Autor: Radek Honzák, Olga Skalková

Sdílet tento příspěvek