Brusel: Billa smí pohltit Delvity

27.04.2007
Manažeři skupiny Rewe už objednávají barvy – evropská komise včera dovolila, aby firma převzala české obchody Delvita. Přemalování všech 97 supermarketů na Billu tak může začít.

Manažeři skupiny Rewe už objednávají barvy – evropská komise včera dovolila, aby firma převzala české obchody Delvita. Přemalování všech 97 supermarketů na Billu tak může začít.

„Evropská komise došla k závěru, že navrhovaný krok nijak podstatně neomezí konkurenci v evropském hospodářském prostoru,“ stojí v prohlášení, která vydala komise. Brusel musel fúzi schválit, jelikož obrat obou firem dosahuje 34,6 miliardy korun.

Billa v žebříčku neposkočí

Nově vzniklá společnost bude mít nyní sto osmdesát supermarketů. (Vedle toho Rewe v zemi provozuje sto šedesát diskontních prodejen Penny Market.)

Přestože v pěti okresech, kam patří například Cheb, Plzeň či Trutnov, ovládne více než čtvrtinu trhu, stále bude mít celou řadu silných konkurentů. Ostatní řetězce už navíc oznámily plány na otevírání nových prodejen i v těchto okresech.

Ani při součtu obratů Rewe i Delvity za loňský rok si společnost s částkou 34,6 miliardy korun nepolepší ze současného pátého místa mezi největšími tuzemskými obchodníky.

Rewe získá Delvity za 2,8 miliardy korun. Fúzi oznámily firmy už loni v listopadu, na začátku března a pak požádaly o povolení Evropskou komisi.

Ta se už v minulosti zabývala i fúzí hypermarketů Tesco a Carrefour v Česku, kterou také povolila.

Rewe začne supermarkety Delvita přebírat od června. Generální ředitel Jaroslaw Szczypka už dříve HN řekl, že všechny nakonec přejmenuje.

„To, že jsou prodejny Delvity a Billy na některých místech jen několik metrů vedle sebe, pro nás není důvod je zavřít,“ tvrdí Szczypka, který plánuje ze sortimentů obou obchodů udělat ideální mix, který by zaujal zákazníky a zaručil Bille vyšší tržby.

Billa chce ze zahraničí do Česka přenést i nové služby. Jednou z nich je prodej zájezdů do světových zemí přímo na prodejnách. „Chceme, aby si zákazník koupil poukázku a o nic jiného se už nemusel starat,“ řekl Szczypka.

Odchody z Česka

O odchodu Delvity se začalo spekulovat už zhruba před rokem. Belgická společnost Delhaize, která obchody vlastní, v posledních letech v Česku vykazovala vysoké ztráty. Celková ztráta Delvity za posledních šest let se blížila dvěma miliardám korun.

Společnost Delvita je už čtvrtým obchodním řetězcem, který se kvůli tvrdému konkurenčnímu boji o zákazníky rozhodl opustit český trh. V roce 2005 z tuzemska odešel Julius Meinl, loni jej následoval francouzský Carrefour a německý řetězec Edeka.

Bezmála šedesát prodejen Julius Meinl koupila společnost Ahold a sedmadvacet supermarketů Edeka a jedenáct hypermarketů Carrefour získalo Tesco.

Také na Slovensku, které Delvita opustila, získalo její obchody právě Rewe.

Autor: Zuzana Luňáková

Sdílet tento příspěvek