Peníze z unie čerpá Česko hůř než sousedi

27.04.2007
Největší varování Bruselu, který Česku vyčítá, že jeho systém na rozdělení 750 miliard z evropských peněz v příštích šesti letech je kvůli velkému počtu kategorií nepřehledný, stát řešit nebude.

„Kdybychom snížili počet programů, zdržíme se zhruba o rok a půl. To není možné,“ říká ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Další problémy však Česko řešit musí. „Vyplácení dotací z EU by se mělo zprůhlednit. Podporu dostávají i projekty, jejichž hodnota je diskutabilní,“ řekl na Fóru Hospodářských novin Bedřich Štogl, ředitel EU Centra při ČSOB. Podle něj má Česko potíže i s rychlostí čerpání peněz z unie. Zaostává třeba za Slovenskem i Polskem. Česko schvaluje projekty příliš dlouho a vyžaduje nadbytečné doklady.

Kabinet teď bude hledat v rozpočtu 1,5 miliardy. Musí jimi podle slov ministra Čunka doplatit díru z evropských fondů. Zapříčinila ji chyba bývalého úředníka ministerstva pro místní rozvoj. Spojil totiž vyplácení peněz z Bruselu s pevným kurzem eura ke koruně. Ten je však nyní o čtyři koruny nižší.

Autor: (pse)

Sdílet tento příspěvek