Vláda chce opět žalovat Brusel, teď kvůli pokutě za zásoby

31.05.2007
Česko se podruhé v krátké době odvolá k Evropskému soudnímu dvoru. Po nedávném rozhodnutí vlády kvůli emisním povolenkám se včera ministři rozhodli protestovat proti pokutě téměř 12,3 milionu eur (350 milionů korun) za nadměrné zásoby některých zemědělských a potravinářských výrobků před vstupem do unie.

Pokutu vyměřila Evropská komise a má se splácet do roku 2010. Vláda minulý týden schválila, že první splátku ve výši asi 86 milionů korun ze svých zdrojů zaplatí ministerstvo zemědělství.

„Vláda rozhodla do této žaloby jít,“ řekl včera po jednání vlády premiér Mirek Topolánek, který tvrdí, že je postavení Česka v této sporné záležitosti velmi silné. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče nebylo prokázáno, že by Česko způsobilo nějaké narušení evropského trhu.

Podle ministerstva zemědělství činilo úplně první předběžně vyměřené penále v roce 2005 pro Česko téměř 100 milionů eur.

Po silné vlně odporu všech nových členských zemí, které zpochybnily výpočty pokut, snížila komise své propočty. Pro Česko se pokuta za nadměrné zásoby drůbežího masa, konzervovaných žampionů, mandarinek a ananasu, pomerančového džusu a rýže několikrát snižovala – z 44 milionů eur až na konečných 12,3 milionu.

Na kompromisu kolem 10 milionů eur navrhovaném v březnu Gandalovičem už komise nepřistoupila.

Pokuty za nadměrné zásoby dostaly od Evropské komise i Estonsko, Lotyšsko, Kypr, Litva, Malta, Polsko, Slovinsko a Slovensko. Celkem má devět zemí za nadlimitní zásoby zaplatit 41,1 milionu eur, skoro 1,2 miliardy korun.

Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz.

Autor: Hospodářské noviny

Sdílet tento příspěvek