Průmyslníci viní EU z tajné změny v antidumpingu

05.06.2007
Některé evropské průmyslové svazy obvinily obchodního komisaře Evropské unie Petera Mandelsona z tajné změny antidumpingové politiky.

Tato změna, kvůli níž letos EU zatím nepřišla s žádným zásahem proti levnému dovozu, ztěžuje průmyslovým výrobcům ochranu před levnou konkurencí. Napsala to v dopise předsedovi EK José Manuelu Barrosovi desítka průmyslových skupin, zastupujících odvětví jako těžba, kovoprůmysl, chemie nebo textil.

Průmyslníci si stěžují, že v EU přestávají mít zastání a že v Bruselu získává navrch „protiprůmyslová zaujatost“.

„Během necelého jednoho roku se uchýlení k antidumpingové stížnosti stalo vysoce nejistým krokem, který jsou firmy čím dál tím méně ochotny podniknout,“ uvádí se v dopise podle agentury Reuters.

EU loni iniciovala 36 antidumpingových zásahů, hlavně proti čínskému zboží; šlo mj. o tak sledované a kontroverzní případy, jako cla na čínský textil a obuv. Zároveň to však v EU vedlo k ostrému rozdělení – na jedné straně jsou země usilující o zvýšenou ochranu před dovozy, jako Itálie, Francie nebo Španělsko, na druhé liberální země severní Evropy v čele s Británií a Švédskem. Ty naopak požadují, aby Mandelson obchodní bariéry snížil.

Mandelson proto na konci loňského roku zahájil revizi způsobů uplatňování antidumpingových pravidel EU. Tato prověrka stále běží, některé země však komisaře začaly obviňovat ze ztížení kritérií pro stížnosti na dumping. Protekcionisticky naladěné země považují Mandelsona již dlouho za obchodního liberála, který pokládá antidumpingové zásahy za pochybné kroky zaměřené pouze na ochranu neefektivních výrobců.

Mluvčí komise jakýkoli posun v antidumpingové politice popřela. „Komise vede politiku obchodní ochrany velmi důsledně a přísně dodržuje rámec platných pravidel,“ řekla mluvčí.

Mandelson chce reformou antidumpingového systému dovést EU v této věci zpět k rovnováze a jednotě, protože kvůli sporu dvou táborů hrozí podle něj celému systému paralýza. Zatímco v ochranářských zemích mají hlavní slovo výrobci, v liberálních zemích to jsou spotřebitelé a velcí prodejci. Mandelson rovněž upozorňuje, že mezi těmi, kdo jsou antidumpingovými cly zasaženi, jsou vedle spotřebitelů i ti evropští výrobci, kteří přesunuli část výroby do Asie.

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek