Z nových zemí EU je Česko turistickou velmocí

05.06.2007
V loňském roce navštívilo ČR 6,4 mil. zahraničních turistů, což nás řadí na 1. místo mezi všemi novými členskými zeměmi EU.

Mezi všemi členskými zeměmi EU včetně původních patnácti však zaujímáme co do počtu turistů až 11. místo. Pořadí první desítky turisticky nejnavštěvovanějších zemí EU je Španělsko, Itálie, Francie, Velká Británie, Rakousko, Německo, Řecko, Holandsko, Portugalsko a Irsko. V množství zahraničních turistů tak za Českou republikou zaostává například Malta, Dánsko nebo Švédsko.

„Pořadí Irska v první desítce je však velice diskutabilní, jelikož obrovské množství zahraničních návštěvníků Irska nemíří za turistikou, nýbrž za výukou angličtiny, což se ovšem ve statistice nedá přesně odlišit,“ uvedl člen prezidia Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.

„Jelikož náskok Irska v množství zahraničních turistů před ČR je velice malý ( 6,7 mil. ku 6,4 mil.), domníváme se, že ve skutečnosti je Irsko v množství skutečných turistů až za Českou republikou a naše země je určitě tímto v první desítce turisticky nejpopulárnějších zemí EU,“ odhaduje Okamura.

Pokud by se však počítaly i nečlenské země EU, dostalo by se před ČR ještě Švýcarsko s 14,8 miliony zahraničních turistů.

Chybí moderní trendy ubytování

„Zatímco je naše republika v popředí co se týče množství zahraničních turistů, a Praha je dokonce mezi evropskými městy na 6. místě, tak zůstáváme stále pozadu v oblasti moderních trendů ubytování,“ míní Okamura.

Podle aktuálního německého průzkumu German Traveller Analysis, 42% turistů preferuje volbu ekologického ubytování, 46% chce, aby místo dovolené aktivně propagovalo ochranu životního prostředí a téměř 60% považuje za problém vypouštění odpadu a odpadky v přírodě. V České republice je však například agroturistika stále ještě v plenkách.

Autor: Roman Čibera, ačck

Sdílet tento příspěvek