Projekt mladých českých neslyšících uspěl v Bruselu

06.06.2007
Nápad skupiny mladých neslyšících lidí z Česka prozkoumat rozdíly mezi britským a českým systémem znakového jazyka zařadila Evropská komise do katalogu nejzajímavějších mládežnických projektů, které za posledních šest let spolufinancovala. Ocenění převzali Češi během neobvykle živého slavnostního večera, který se konal v rámci právě probíhajícího Evropského týdne mládeže.

Evropská komise nyní oficiálně zahajuje další část svého programu Mládež v akci. Do roku 2013 hodlá na podporu nejrůznějších projektů včetně mezinárodních výměn nebo dobrovolnických programů vydat 885 milionů eur (téměř 25 miliard korun). Při této příležitosti EK vybrala tři desítky povedených akcí z přibližně 100.000 projektů, na něž už od roku 2000 finančně přispěla. Na třech oceněných projektech se podíleli Češi.

Skupina českých a britských neslyšících se sešla v roce 2004 v Praze a v Londýně. Mladí lidé na společných seminářích debatovali o tom, jak se liší způsob života neslyšících ve Spojeném království a v České republice. Kromě toho zkoumali rozdíly mezi českou a britskou variantou znakového jazyka a při společných dílnách používali i pantomimu.

Podle Martina Nováka, který český projekt v Bruselu zastupoval, za nápadem na britsko-českou výměnu stála především snaha vzájemně se inspirovat a dozvědět se něco o tom, jak se neslyšícím žije v jiné zemi. „Komunita neslyšících je hodně uzavřená,“ říká. A právě tuto uzavřenost se prý podařilo během vzájemných setkání alespoň na čas narušit.

Slavnostní večer, kde se ocenění předávala, z průměru oficiálních a vážných bruselských akcí výrazně vybočoval. Tři stovky mladých lidí se přišly především bavit, a tak oficiální politické fráze snadno zanikly díky hlasitému potlesku, pískání a smíchu z auditoria.

Mezi projekty, které nyní v katalogu zastupují jednotlivé země EU, je například nápad mladých Poláků zapojit sociálně vyřazené mladíky z předměstí Krakova do hry v několika rugbyových týmech. Estonský projekt „Tanec ve tmě“ připravil taneční lekce pro zrakově postižené, amatérští astronomové z Turecka a Maďarska se zase sešli kvůli společnému pozorování zatmění Slunce.

Autor: Marek Bláha, čtk

Sdílet tento příspěvek