Brusel: Češi mají zpoždění

14.06.2007
Evropské komisi začíná dělat starosti zpoždění, které Česko nabralo v přípravách svého předsednictví Evropské unii. Češi začnou řídit unii už za rok a půl, ale stále ještě nedokázali podrobně zformulovat své priority v jednotlivých oblastech unijní politiky a připravit společný postup s komisí.

/Od zahraničního zpravodaje Hospodářských novin/

Právě úzká spolupráce s unijní exekutivou a osobní vazby na její činitele jsou klíčové pro úspěch každého předsednictví. Češi tuto část příprav ale podle Bruselu zanedbávají. „Členové české vlády jsou sice aktivní na ministerských radách, ale s komisí zatím moc úzce nespolupracují,“ řekl HN vysoce postavený zdroj z komise. „To je tak krátce před předsednictvím na pováženou, zvlášť u státu, který má unii vést poprvé.“

Přípravy na předsednictví pokulhávaly už loni na jaře, ale velké zpoždění nabraly zejména kvůli loňské krizi se sestavováním vlády. Proto Česko výrazně zaostalo například ve srovnání se Slovinskem, které se jako první nováček ujme vedení EU v lednu 2008, tedy přesně rok před Čechy. Slovinci prý přišli se svými prioritami i programem předsednictví už před dvěma lety. A loni touto dobou už s komisí intenzivně spolupracovali, a to formálně i neformálně.

Podpořit tuto spolupráci přijel včera večer do Prahy místopředseda komise Franco Frattini. Právě chystané české předsednictví bude jedním z hlavních témat jeho dnešních jednání s premiérem Mirkem Topolánkem i místopředsedou vlády Alexandrem Vondrou.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek