Brusel varuje Česko: Pozor na veřejný deficit

14.06.2007
Česká republika a Maďarsko budou koncem roku 2008 jedinými zeměmi v Evropské unii, jejichž schodek veřejných financí přesáhne tři procenta HDP. Vyplývá to ze včerejší zprávy Evropské komise hodnotící stav veřejných financí v sedmadvaceti členských zemích EU.

Česko a Maďarsko tak nesplní jedno z klíčových kritérií pro zavedení společné měny. Na rozdíl od Slovenska, které je podle Bruselu na dobré cestě k tomu, aby společnou měnu zavedlo už v roce 2009 – tak, jak Bratislava plánuje.

Česko podle zprávy Evropské komise nadále patří mezi šest členských zemí s nejrizikovějším výhledem veřejných financí. Ve skupině „rozpočtových hříšníků“ dále jsou Řecko, Kypr, Maďarsko, Portugalsko a také Slovinsko, které do eurozóny vstoupilo jako třináctý člen na počátku letošního roku.

Slovensko je mezi desítkou zemí s průměrným rizikem. Nízké riziko komise vidí v devíti zemích – ve třech baltských republikách, Nizozemsku, Dánsku, Rakousku, Polsku, Finsku a Švédsku.

Kritika Bruselu je podle ministra financí Miroslava Kalouska oprávněná. Jak dodal, současný stav způsobila neodůvodněná fiskální expanze v období pozitivního ekonomického vývoje. „Důvod těchto trendů je jediný: politická neodpovědnost,“ zdůraznil ministr Kalousek.

Vládou schválený reformní balík podle Kalouska směřuje do zásadních míst kritiky EU. Bude-li sněmovnou přijat, lze sestavit státní rozpočet s deficitem tří procent HDP.

Průměrný schodek v EU klesl na loňských 1,7 procenta z 2,4 procenta v roce 2005.

/Aktuální zpravodajství na portálu Euroskop je převzato ze zpravodajského serveru Hospodářských novin iHNed.cz/

Autor: ČTK

Sdílet tento příspěvek